Tien tienen in bikini (foto’s)

Hoera voor de zomer, leve de zon.

Op 30 juni 1946 brachten de Amerikanen een atoombom tot ontploffing op een eiland of eigenlijk een atol in de Grote Oceaan: Bikini. Het was de eerste van een reeks proefexplosies die de Verenigde Staten tot 1954 zouden uitvoeren op het Micronesische eiland.

In datzelfde jaar, 1946, bedacht de Franse ingenieur Louis Réard (1897-1984) een nieuw soort badpak, bestaande uit een broekje zonder pijpen en een bovenstukje dat de boezem bedekt. Niet lang daarvoor had modeontwerper Jacques Heim een minuscuul zwembroekje ontworpen dat hij atome had genoemd. In reactie daarop noemde Réard zijn tweedelige zwempakje – de atoomproef op Bikini indachtig – bikini.

Wat naar verluidt bij de naamgeving meegespeeld heeft, is dat Réard verwachtte dat zijn creatie in de modewereld zou inslaan als een (atoom)bom. Dat was inderdaad het geval. Niettemin zou het nog tot 1951 duren tot het woord bikini ook was doorgedrongen in de Nederlandse taal.

1

Image 1 of 10

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More