The Last of Us 2: geliefd door de critici, gehaat door de fans (foto’s)

***** OPGEPAST: DIT ARTIKEL BEVAT SPOILERS *****

The Last of Us verscheen zeven jaar geleden op de PlayStation 4 en werd een instant klassieker.

De game was een emotionele reis door postapocalyptisch Amerika. Het verhaal speelt zich af, twintig jaar na de oorspronkelijke verspreiding van een infectie, afkomstig van een plant. De infectie verandert iedereen die erin contact mee komt in een zombie-achtig wezen.

Een van de speelbare en zeer populaire personages was Joel. Een oudere man en een ervaren survivor. Als smokkelaar krijgt hij op een gegeven moment de taak om de veertienjarige Ellie te vervoeren. Het was vooral de interactie tussen Joel en Ellie die het spel zo bijzonder maakte. Ellie was geboren na de uitbraak van de infectie, dus zij heeft geen weet van de ‘oude wereld’ en Joel groeit uit tot een vaderfiguur voor haar.

Nu zoveel jaar later, heeft ontwikkelaar Naughty Dog eindelijk het vervolg op de wereld losgelaten en de reacties zijn wel zeer gemengd.

Zowat alle game critici zijn het unaniem eens: The Last of Us 2 is een meesterwerk, zowel grafisch gezien als inhoudelijk. Het vervolg speelt zich een paar jaar na het eerste avontuur af. Deze keer ga je opnieuw aan de slag met Ellie. Waar ze in het eerste deel nog een jonge meid was, is ze nu negentien jaar oud en weet ze haar mannetje te staan. Naughty Dog huurde scriptschrijver en regisseur Neil Druckmann in om het verhaal te schrijven en te vertellen, iets wat voor een videogame redelijk uniek is.

Maar de plotwendingen van Druckmann vallen niet bij iedereen in de smaak.Het feit dat Ellie deze keer een stoere openlijke lesbische vrouw is, storen de fans helemaal niet, maar wel hoe hun geliefde Joel aan zijn einde komt. Zijn unieke karaktertrekken uit het eerste deel zijn helemaal verdwenen.

Opeens vertrouwt Joel een wild vreemd persoon en gaat hij zonder twijfelen mee naar haar schuilplaats. Totaal ‘out of character’, want Joel vertrouwt normaal gezien niemand. Hij betaalt er dan ook de prijs voor want de vrouwelijke antagonist van dienst – Abby – schiet Joel in zijn knie schiet met een shotgun en slaat hem dan dood met een golf club voor de ogen van Ellie. En dat al zeer vroeg in de game en nadien dwingen de makers je verder te spelen met de anti-heldin Abby.

Op het einde van het spel, na een heftig gevecht laat Ellie opmerkelijk genoeg de de moordenares van haar surrogaatvader leven met de boodschap dat geweld niet altijd het antwoord is.

Fans vergelijken dan ook de manier waarop ‘afgerekend’ wordt met Joel identiek is als die met Luke Skywalker uit The Last Jedi. Karaktermoord van a tot z. De film werd destijds ook overladen met positieve recensies maar viel totaal niet in de smaak bij de fans.

Sommige gamers gaan zelfs zo ver om te beweren dat de makers van de game een politieke agenda willen doorvoeren, want een witte man als held en positief vaderfiguur is zo jaren 2013.

De meningen over de game tussen critici en fans kunnen dus niet groter zijn. Dat bewijst ook de score op de website Metacritic, een website waar beoordelingen van games worden verzameld.

Bijna een perfecte score door professionele game reviewers, maar amper een gemiddelde score van 3,7 door meer dan 41.000 gamers.

Ook als we even de Nederlandse en Vlaamse meningen controleren op bol.com, zien er we er meer negatieve dan positieve opduiken.

1

Image 1 of 3

” Ik betwijfel of de mensen die de één sterren reviews hebben gegeven de game ook echt hebben gespeeld.”, luidt dan weer één van de positieve commentaren.

En daarmee is dan ook alles gezegd.

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More