Terrassen ‘misschien’ weer open, maar ‘zeker’ met heel veel regeltjes

Waarom het simpel maken, als het ook moeilijk kan.

Vrijdag gaat het Overlegcomité moeten beslissen of de terrassen op 8 mei weer opengaan. Niet op 1 mei? Hoe zat het ook alweer? De stille verschuiving is een voorbeeld van de besluitvorming van Vivaldi. Langzaam verschuiven en vertragen, zodat niemand nog in de gaten heeft dat er eigenlijk niets verandert. Een tweede methode zijn de pestmaatregelen: zoveel mogelijk regeltjes en voorwaarden eisen, in de hoop dat mensen het opgeven. Denk aan de vensterplicht in de trein. Denk aan het reserveren om te shoppen. In de praktijk is de winst nul en de oogst niet meer dan irritatie die leidt tot een kust-mijn-kl*ten-houding. Resultaat aan het eind van de rit: geen. Je scant braaf je QR-code, reserveert met je email, of noteert – geheel tegen de GDPR-regels in – je email op een blad en je shopt.

Nu goed, wat als de horecaterrassen opengaan op 8 mei? Welke beperkingen mogen we dan verwachten? Het zal alleszins volgens het nieuwe (ab)normaal zijn. Vroeg naar huis en met een beperkt aantal mensen aan tafel.

Zoals dat hoort in een democratie, mag iedereen daarover zijn zeg doen. De sector heeft samen met de vakbonden en werkgevers een werkmethode opgesteld, de coronacommissaris bekijkt dat en geeft het door aan het Overlegcomité, zodat de regering daarna mag beslissen wat zij wil. Het voorstel van Horeca Vlaanderen is om één huishouden – dat dus onder één dak woont – met de twee toegelaten knuffelcontacten aan tafel te laten zitten. In de Wetstraat circuleert het cijfer van zes tafelgenoten: dat is een doorsnee gezin, plus twee knuffelcontacten.

Het registratiesysteem – dat niet, of nauwelijks, wordt gebruikt – zou blijven bestaan. Over het sluitingsuur bestaat er uiteraard twijfel. Drie mogelijke sluitingsuren liggen nu op tafel: 20 uur, 21.30 uur en 23 uur.

Tot slot is er nog een discussie over de definitie van een terras. Wat is een terras? Is een glazen veranda met wijd openstaande deuren ook een terras en wat met een half overdekt terras? Mag je door de binnenruimtes van een restaurant lopen om naar de buitenruimte te wandelen, of moet je dan eerst doen alsof je naar het toilet gaat? Mogen parasols? Wordt er een maximaal aantal klanten per terras bepaald? En tot slot, wat met het alcoholverbod na 20 uur in Brussel?

Dat zijn heel wat knoopjes die moeten worden doorgehakt. Maar laten we eerst wachten op de grote knoop. Want het is lang niet zeker dat we op 8 mei een aperolleke zullen kunnen bestellen in de schaduw van de kerktoren.

 

 

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More