“Telefacts verkiest sensatie boven de waarheid”

Aster Nzeyimana verdedigt vriendin Lize Feryn op Twitter, VTM haalt ‘Telefacts’ over Bart De Pauw offline na klacht van Woestijnvis.

“Ik hoop ergens dat mensen slim genoeg zijn om dat te begrijpen. Dat Telefacts ook nu sensatie verkiest boven waarheid, de slachtoffers slechts pionnen in een lelijke strijd om 12 miljoen. De gloednieuwe deal tussen Koeken Troef en VTM roept bijgevolg deontologische vragen op.” VRT-sportjournalist Aster Nzeyimana schrijft met een scherpe pen van zich af op Twitter. Aster is de vriend van Lize Feryn, één van de 13 vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag. Vorige week werd Lize Feryn door ‘Telefacts’ en ‘VTM’ voor heel Vlaanderen te kakken werd gezet. Excuse our French, maar de ‘de zaak-De Pauw’ van Telefacts NU, was geen zoektocht naar de waarheid, doch het promoten van één waarheid: die van het kamp De Pauw.

De krant ‘De Morgen’ beschreef het als een gom die Telefacts had bovengehaald, waarmee de grens tussen feiten en perceptie vakkundig werd weggevaagd. “Telefacts monteerde er net geen applausband onder”, schreef de krant.

“Het meest kwalijke aan die Telefacts uitzending is dat ze de sms’en van Lize zwaar geframed hebben. Ze hebben moedwillig belangrijke, bezwarende en intimiderende delen weggelaten, en het laten lijken alsof Lize gretig meedeed met die seksuele toon van BDP”,  schrijft Nzeyiamna. Volgens de sportjournalist zou het Openbaar Ministerie aan de hand van de montage van Telefacts nooit zijn overgegaan tot het doorverwijzen van BDP naar de correctionele rechtbank.

“Ondertussen moet Lize zich verantwoorden voor een gesprek dat nooit in die volgorde, in die context en met die zogezegd flirterige toon heeft plaatsgevonden. En dat suckt, en is zwaar unfair voor iemand die haar nek uitsteekt om grensoverschrijdend gedrag een halt toe te roepen”, aldus nog Nzeyiamna.

De uitzending van ‘Telefacts Nu’ is ondertussen niet meer te herbekijken. Dat heeft evenwel niets met de gesprekken te maken, maar is een kwestie van uitzendrechten. Het was productiehuis Woestijnvis dat vroeg om de reconstructie offline te halen. In de uitzending duiken immers fragmenten op van de Woestijnvis-producties ‘Willy’s en Marjetten’, ‘Nieuwsjagers’, ‘Loft’ en ‘Het geslacht De Pauw’. VTM vroeg toestemming om die te gebruiken, maar omdat de voorbije jaren ook alle beeldaanvragen van Woestijnvis bij VTM geweigerd worden, wou het productiehuis nu op zijn beurt niet ingaan op de vraag van ‘Telefacts Nu’. De makers van het programma besloten zich te beroepen op de actualiteitswaarde van de bewuste fragmenten en monteerden ze alsnog in de uitzending door ze niet rechtstreeks te gebruiken, maar gefilmd van een projectie op de muur. In het milieu heet zoiets ‘trukken van de foor’.

Het kamp ‘De Pauw’ scoort alvast met het mediaoffensief van VTM en krijgt de polemiek die het (wellicht)voor ogen had.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More