Tegen deze Russische films kan je onmogelijk ‘njet’ zeggen (video)

Geloof het of niet, maar 2 januari is voor veel nerds Nationale Science Fiction Dag.

Als we denken aan films met sf-elementen, schieten meteen grote Hollywood blockbusters in onze gedachten. Maar ook in het land van Putin wonen er creatieve mensen.  Het kan ook niet anders met scenarioschrijvers waar er wodka in plaats van bloed door de aderen stroomt. Dit heeft het filmpubliek de laatste jaren al enkele fantastische films opgeleverd. Da? Da!

1. Viy (Вий)

Viy, ook wel bekend als The Forbidden Empire, is een klassiek griezelverhaal van Nikolaj Gogol. Het is een zeer aardige steam-, punkachtige Dark Fantasy film, die door een fors budget er voor kiest om zich ook te richten op een Engelstalig publiek. Dat forse budget zit vooral in de CGI, en die is zeer degelijk. In het begin van de achttiende eeuw onderneemt cartograaf Jonathan Green een wetenschappelijke reis vanuit Europa naar het oosten. Nadat hij Transsylvanië en de Karpaten doorkruiste, komt hij aan in een klein verborgen dorpje. De bewoners zien er echter niet uit als gewone mensen en hebben een gracht om hun dorp gegraven om zich zo te beschermen tegen het kwaad van buiten. Ze hebben echter niet door dat kwade krachten zich al in het dorp nestelden.

Vooral in het begin erg chaotisch gebracht, maar verder een degelijke avontuurlijke film waarin de hoofdrolspeler een mysterie moet ontrafelen. De settings vormen de belangrijkste troef van deze film.

2. Ghouls (Вурдалаки)

Als je de zachtgekookte eitjes uit Hollywood die vampieren moeten voorstellen meer dan beu bent, is deze film uit 2017 het perfecte kijkvoer voor jou. De film portretteert de onsterfelijke vampieren zoals ze horen te zijn: duister, eng en bloeddorstig. Ergens tussenin is er nog een klein liefdesverhaal, maar het is vooral de actie waar de vonken van afvliegen en niet van de vampieren, zoals in de verschrikkelijke Twilight saga. 

3. Black Lightning (Черная Молния)

Regisseurs Dmitriy Kiselev en Aleksandr Voytinskiy zijn ongetwijfeld fans van de Amerikaanse cinema. Zij kopiëren met Black Lightning, of Chernaya Molniya zoals de film in het Russisch heet, voornamelijk uit Hollywood-blockbusters. De film pikt verhaallijnen uit Spider-Man en Transformers. Zo krijgt het hoofdpersonage Dima een wagen cadeau van zijn vader. Al snel blijkt dat de oude roestbak over speciale krachten beschikt. Het is verfrissend om een actiefilm te zien die zich afspeelt in Moskou. Wat deze film onderscheidt van de andere superheldenfilms, is dat het hoofdpersonage over geen superkrachten beschikt. Hij heeft alleen een vliegende Volga en de motivatie om goed te doen.

4. The Scythian (Скиф)

Vertaald als de Laatste Krijger, speelt het verhaal zich af in de Russische steppen, zo’n duizend jaar geleden. Stammenoorlogen zijn aan de orde van de dag. Een heidense stam genaamd Wolf valt een troep nomadische Scythen aan en kidnapt de vrouw en het kind van een van hen, de krijger Lubotor. Die laat het er uiteraard niet bij zitten. Als je een fan bent van de serie Vikings, dan zit je hier goed. Ook komen in alle actiescènes nauwelijks computereffecten aan te pas en de makers keken niet op een litertje bloed meer of minder.

5. Night Watch (Ночной Дозор)

Dit is wellicht de bekendste film uit de lijst, het is namelijk de grootste kaskraker uit de Russische geschiedenis. Een fantasy van apocalyptische proporties, zeg maar.  In Nightwatch draait het om een verbond tussen de soldaten van het Licht en van de Duisternis. Al eeuwen strijden deze partijen tegen elkaar. Maar omdat dit nooit een winnaar opleverde, werd in een ver verleden een wapenstilstand beklonken. Sindsdien houden ’s nachts de Nightwatchers  het gespuis van de tegenpartij in toom, terwijl de Daywatchers overdag het omgekeerde doen. 

Voor dit soort taferelen waren uiteraard een hoop technische ingrepen nodig, maar met een totaal budget van 4 miljoen dollar konden de producenten onmogelijk beschikken over de expertise van dure Amerikaanse effectenstudio’s. Daarom werden de computer- en make-up effecten verzorgd door uiteenlopende specialistische Russische bedrijfjes. Het resultaat doet niet onder voor Amerikaanse films waarbij hetzelfde bedrag alleen al in een trailer wordt gepompt. 

6. He’s A Dragon (Он Дракон)

Tijdens haar bruiloft wordt prinses Miroslava ontvoerd door een draak en meegenomen naar zijn kasteel op een afgelegen eiland. Daar ontmoet ze de mysterieuze jongeman Arman, die ook op het eiland lijkt te leven. Al gauw ontdekt Miroslava dat Arman vervloekt is; hij is namelijk de draak. Ze wordt echter verliefd op hem en omdat hij de draak in hem niet kan beheersen, probeert ze hem te helpen.

De film bewijst dat ook Russen romantische zielen zijn.  Het verhaal mag dan een beetje gepikt zijn van Beauty and The Beast, de sterke acteerprestaties, prachtige visuele effecten en de idyllische sfeer doen je dat al snel vergeten.

7. Guardians (Защитники)

De Russische tegenhanger van de Fantastic Four, maar dan stukken beter.  Daar waar de laatste FF-film zich veel te serieus nam, doen de Guardians dat allesbehalve.  Het team bestaat uit verschillende nationaliteiten: Rusland, Oekraïne, Kazachstan en Armenië.  De Russen gooien alles wat ze kennen uit Amerikaanse superheldenfilms van de afgelopen jaren bij elkaar voor hun eigen versie.

Het superheldenteam bestaat uit een kopie vanThe Thing uit Fantastic Four, gewapend met de zweep van Whiplash uit Iron Man 2, een onzichtbare dame a là Sue Storm, een Winter Soldier met Quicksilver-snelheden en twee enorme zwaarden en een Hulk, die niet groen maar grizzly wordt en schijnbaar de bijzondere gave heeft om automatisch broeken en schoenen te kunnen genereren. Hun Nick Fury is een blonde dame in strakke leren broek, die met haar handpistooltje doet denken aan Scarlett Johansson. Hun slechterik is eveneens een soort Whiplash, maar dan eentje die doet denken aan een combinatie van Sloth uit The Goonies en de Toxic Avenger

De film zelf is zo een slechte rip off dat hij uiteindelijk best nog grappig is. Beter goed gepikt dan slecht bedacht, zal hier het motto geweest zijn.

8. The Last Warrior(Последний богатырь)

Ook Disney heeft Rusland ontdekt. Zo hebben ze bekende Russische sprookjes samengebundeld tot één grote fantasiefilm.  Centrale rol is weggelegd voor het sprookje van Baba-Yaga. Een soort Harry Potter-film, maar met dikke laag Slavische folklore saus erover.

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More