(Symbolisch?) proces tegen Trump begint morgen

Morgen begint het tweede impeachment proces tegen Donald J. Trump. Geen enkele Amerikaanse president deed hem dat ooit voor.

Voor alle duidelijkheid, de impeachment zelf werd op 13 januari reeds gestemd in het ‘House of Representatives’ (het parlement). Daar hebben de democraten een ruime meerderheid, en dus lag de uitkomst ervan op voorhand vast. 

Wat er morgen begint, is het proces om Trump ook effectief te veroordelen voor zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari.

 

Aanzetten tot een opstand met geweld

Trump wordt beschuldigd van het aanzetten tot een opstand. Een ‘insurrection’ zoals het in de VS genoemd wordt.

En daar is iets voor te zeggen.
Trump zei in een toespraak letterlijk: ‘als je niet vecht voor wat je waard bent, heb je geen land meer. […] Want je zal je land nooit terugnemen met zwakheid’. Dat kan als aanhanger makkelijk geïnterpreteerd worden als toestemming voor de bestorming.

Aan de andere kant zei hij in dezelfde toespraak ook: “Iedereen zal naar het Capitool stappen, om er vreedzaam en patriottisch zijn stem te laten horen”. 

De komende twee dagen zullen advocaten van beide kampen hun zaak uit de doeken doen. Waarna de 100 senatoren uiteindelijk rechter spelen.

 

De partijen

De voor- en tegenstanders van veroordeling zijn ongeveer verdeeld volgens de partijlijnen. 

De Democraten zullen de argumentatie enerzijds bouwen rond dat woordje ‘fight’. En anderzijds rond toespraken van de laatste maanden, waarin hij bewust foute informatie verspreidde over de legitimiteit van de verkiezingen. Zo blijft Trump bv. nog steeds volhouden dat er fraude werd gepleegd met stembiljetten, ondanks het feit dat zelfs Republikeinse politici ondertussen toegeven dat hier niets van aan is.
Ten slotte is ook het feit dat de bestorming van het Capitool al 3 uur bezig was, voor ‘the Donald’ ingreep, een doorn in het oog van de Democraten.

De verdediging van Trump daarentegen, zal dus eerder focussen op zijn gebruik van het woord ‘vreedzaam’. Zij zullen beargumenteren hoe ‘fight like hell’ uiteraard niet letterlijk kan genomen worden. Dat het simpelweg een manier was om met kracht duidelijk te maken dat zijn volgelingen van zich moesten laten horen.
Een ander argument van Trump’s verdediging zal zijn dat dit hele proces een schertsvertoning is. Een politiek theater, waarbij de democraten gewoon willen natrappen naar een president die ze vanaf het begin haatten.

 

Veroordeling bijna onmogelijk

En toegegeven, daar hebben ze zeker een punt.

Als je weet dat de Senaat bestaat uit 50 Democraten en 50 Republikeinen, en dat er een ⅔ meerderheid nodig is voor veroordeling, is het duidelijk dat een veroordeling hoogst onwaarschijnlijk is. Dit gebeurde trouwens nog nooit in de geschiedenis van de VS.

Ook het feit dat Biden ondertussen al in het Witte Huis zit doet de vraag rijzen: ‘waar is dit allemaal nog goed voor?’.
Er zijn twee redenen die de Democraten aanhalen. Ten eerste is er de ‘morele plicht’. Het is volgens hen immers ‘de ergste grondwettelijke misdaad ooit gepleegd door een president’. En ten tweede is er de angst dat Trump in 2024 doodleuk opnieuw een gooi doet naar het presidentschap.

Op zich hebben de Democraten duidelijk een punt. Je kan niet ontkennen dat Donald J. Trump al maanden een campagne van desinformatie opzet. Zonder respect voor de democratische instituties. Puur vanuit zelfbehoud.

Maar toch is heel dit politieke theater niet bepaald bevorderlijk voor ‘het helen en verenigen van de natie’, waar de Democraten op hun beurt al maanden op hameren.

Dus waarschijnlijk zal het er uiteindelijk op neer komen dat uiterlijke schijn belangrijker is dan inhoud. En zo is het eigenlijk dan toch weer een gewone week in Washington.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More