Superrijken Bezos en Musk betaalden geen cent belastingen

Gelekt rapport is een slag in het gezicht van ‘gewone mensen’.

Volgens de onderzoekssite ‘ProPublica’ zijn Jeff Bezos, Elon Musk, Michael Bloomberg en George Soros er allemaal in geslaagd geen cent belasting te betalen ondanks het feit dat hun vermogens gigantisch zijn.

Het is onduidelijk wie momenteel de rijkste man ter wereld is. Ze doen als het ware haasje over daar aan de top. Wanneer, zeg maar, de Bitcoin het weer goed doet, is het Elon Musk, dan weer is het Amazon-baas Bezos die door corona nog rijker werd dan hij al was. De twee zijn rijker dan de zee diep is. Jeff Bezos zou zo’n 1,5 miljard per week verdienen, meer dan 8,9 miljoen per uur, 149.353 dollar per minuut en houd je vast, 2.489 dollar per seconde. Dat wil zeggen dat de man in een seconde meer verdient dan de gemiddelde Vlaming in een maand.

Mag, we gunnen het hem, maar uit de gelekte documenten zou blijken dat hij in 2007 en 2011 geen cent federale belasting hoefde te betalen. Ook Tesla-baas Elon Musk wist zijn belastbare inkomen in 2018 zo naar beneden te brengen dat hij niets hoefde te betalen aan de IRS. De Verenigde Staten kennen geen vermogensaanwasbelasting, de Amerikaanse fiscus heft alleen belasting bij de verkoop van de aandelen of bezittingen. Het probleem is volgens ‘ProPublica’ dat de superrijken zoals Bezos, Facebook-baas Mark Zuckerberg en Larry Page van Google allemaal op papier bijna niks verdienen. Bezos’ jaarsalaris staat op zo’n 65 duizend euro.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën liet dinsdag weten dat ze gaan onderzoeken hoe ‘ProPublica’ aan de papieren van de IRS is gekomen. Vertrouwelijke informatie zonder toestemming publiceren, is illegaal en nemen ze zeer ernstig. De kwestie van de belastingontduiking daarentegen is legaal en dus niet ernstig?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More