Superbacteriën doden elk jaar duizenden mensen in Europa

Ieder jaar sterven zo’n 33.000 mensen in Europa door een superbacterie, zo laat het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC) weten. Wat zijn deze superbacteriën juist, vraag je jezelf af? Het is niet één of andere nieuwe killerbacterie, maar gewoon bacteriën die resistent geworden  zijn tegen antibiotica. Ze hebben zich gewapend tegen onze medicijnen en kunnen een grote bedreiging zijn voor de gezondheid van de wereldbevolking.

Uit het onderzoek blijkt dat zeker vijfenzeventig procent van de mensen die besmet wordt door een dergelijke superbacterie, de infectie oploopt in het ziekenhuis. Dit komt vaak omdat de hygiëne beter kan en de aanpak om een infectie te voorkomen niet altijd optimaal is. Maar ook omdat het in ziekenhuizen net de kwetsbare patiënten zijn die gevoeliger zijn aan deze bacterie.  Ook jonge kinderen, te vroeg geborenen en ouderen lopen risico.

Volgens specialisten is zo’n zeventig procent van de bacteriën al resistent tegen bepaalde antibiotica. Zorgwekkender is echter dat sommige bacteriën zelfs bestand zijn tegen de allerzwaarste antibiotica. Deze gebruiken ze enkel bij uiterste nood wanneer blijkt dat al de rest niet werkt. Dit betekent dat sommige infecties niet meer behandeld kunnen worden.

Volgens het ECDC kunnen we dit probleem alleen aanpakken als er een oplossing komt voor heel Europa. Zo zou er minder snel antibiotica moeten worden voorgeschreven. In sommige landen gaat dat vrij goed, maar in veel andere Europese landen kan het veel beter, blijkt uit het onderzoek.

Australische onderzoekers hebben ook een superbacterie ontdekt die bestand is tegen álle bekende soorten antibiotica. De veelvoorkomende huidbacterie – staphylococcus epidermidi – duikt intussen in alle landen om ons heen op. 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More