Subsidie van 100.000 euro voor documentaire over Mobutu op Canvas

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) kent 100.000 euro ontwikkelingssteun toe aan productiehuis Panenka voor een documentaire over Mobutu.

De subsidie wordt toegekend uit het Mediafonds. Scenaristen zijn Joost Vandensande en Jan Antonissen. De regie is in handen van Guillaume Graux. Producent is Kathleen Maes volgens de informatie van het VAF.

Mobutu Sese Seko (Lisala (Belgisch-Congo), 14 oktober 1930 – Rabat (Marokko), 7 september 1997), geboren als Joseph-Désiré Mobutu, was een militair dictator en president van Congo. Hij kreeg zijn opleiding van de CIA. Mobutu liet de landsnaam in 1971 veranderen in Zaïre. Na zijn overlijden in 1997 werd de naam Congo-Kinshasa ingevoerd. Mobutu onderdrukte elke tegenstand tegen zijn regime op meedogenloze wijze.

De Congolees was lange tijd bevriend met koning Boudewijn, die eveneens in 1930 werd geboren en als een ‘neef’ werd beschouwd. De relatie tussen Boudewijn en Mobutu verzuurde midden de jaren ’80 nadat Mobutu dreigde om ‘knapperige details’ over de schandalen van het Belgische koningshuis te publiceren.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More