Stoffelijke resten Lumumba deze maand nog naar Congo

De lichamelijke overblijfselen van de vermoorde oud-premier Patrice Lumumba keren eind deze maand terug naar Congo. Afhankelijk van de gezondheidssituatie zal Filip ook naar Congo reizen, is volgens Belga te horen op het paleis.

Congo werd in 1960 onafhankelijk. De feestdag daar is op 30 juni. Begin 1961 werd Lumumba vermoord met medeweten van koning Boudewijn.

Op sociale media deed vrijdagnamiddag een gedetailleerd ontwerpprogramma de ronde van de plechtigheden rond de Congolese nationale feestdag. Dat leek volgens Belga opgesteld door het presidentschap, maar later op de dag lieten zij weten dat het document niet klopte. Wel bevestigen ze in een mededeling dat het officiële programma van Lumumba’s begrafenis op 21 juni in België zal beginnen en op 30 juni in Kinshasa zal afgerond worden. Het stoffelijk overschot van Lumumba zal voor 30 juni in de hoofdstad aankomen.

Het volledige programma over de repatriëring van Lumumba zal in de loop van volgende week uit de doeken gedaan worden tijdens een persconferentie in Kinshasa.

Belga: “De Congolese president Félix Tshisekedi had vorig jaar de koning uitgenodigd om de viering van 60 jaar Congolese onafhankelijkheid bij te wonen. De coronapandemie stak echter een stokje voor dat bezoek, en in de plaats stuurde de koning een opmerkelijke brief naar Tshisekedi.”

In die brief betuigde Filip zijn diepste spijt voor de Belgische wandaden in Congo. “Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor die wonden uit het verleden. Wonden die ­tegenwoordig weer pijnlijk voelbaar worden door daden van discriminatie, nog te sterk aan­wezig in onze samenleving”, klonk het onder meer.

De familie van Gerard Soete, een Belgische rijkswachter die het lichaam van Lumumba grotendeels deed verdwijnen, hield na diens overlijden in 2000 nog jarenlang een tand bij van de oud-premier. Intussen is die in handen van het gerecht, en dat gaf in september vorig jaar aan dat die tand teruggebracht kan worden.

De voorbije weken lieten familieleden van de vermoorde premier al weten dat de terugkeer voor eind juni gepland staat. Enkele dagen voordien zou ook in Brussel een plechtigheid georganiseerd worden, maar in Belgische regeringskringen is daarover te horen dat nog niet alle details helemaal rond zijn.

Koning Filip reist eind juni mogelijk af naar de Congolese hoofdstad Kinshasa, voor de plechtigheden rond de Congolese nationale feestdag. Het bezoek van koning Filip aan Congo is nog niet officieel. Op het paleis is vrijdag te horen dat rekening zal moeten gehouden worden met de sanitaire omstandigheden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More