“Stijging besmettingen bij kappers is compleet uit de lucht gegrepen”

Politici en virologen: zouden die hun leugens zelf verzinnen, of zouden ze iemand in dienst hebben om die uit te schrijven?

Net wanneer we hoopten op versoepelingen, gaan de cijfers totààl de verkeerde kant uit. Virologen en politici houden de billen op elkaar van de grote schrik. Volgens hen zitten we aan het begin van een verschrikkelijke vierde derde golf – de eerste derde golf was in november. “Er is dit weekend een klein ziekenhuis aan coronapatiënten bijgekomen”, aldus Vandenbroucke. Dat er – ook die cijfers staan op Sciensano – eveneens een klein ziekenhuis het hospitaal weer mocht verlaten, vertelt hij er niet bij.

Nog iets dat we vandaag in de kranten lezen: ‘Recordaantal besmettingen sinds november’. Ook daar zit een zekere logica in. Er werd ook een recordaantal tests gedaan sinds november. Wie zoekt die vindt: als men vandaag pakweg begint met iedereen die niest een IQ-test af te nemen, zal men meer mensen met een onder- of bovengemiddelde intelligentie vinden dan wanneer men geen IQ-tests afneemt.

Nog een groot discussiepunt is, wie er nu eigenlijk verantwoordelijk is voor die stijgingen. Eerst waren het de kinderen, toen de telewerkweigeraars. Nu blijkt het potverdorie aan de kappers te liggen. Het opnieuw sluiten van de kappers is één van de plannen die momenteel op tafel liggen tijdens het spel ‘machtsvertoon voor gevorderden’.

Geert Molenberghs is de slimme professor die het uitvond van de kappers, en hij wordt daarbij nu gesteund door Cathy Berx. Hoe hij dat doet? Simpel: zeven dagen geleden keek hij in de cijfers van de RSZ, en zag hij dat er toen nog geen probleem was bij kappers. “De heropening van de kappers heeft geen negatief effect op de cijfers. Anders hadden we dat wel gezien in de RSZ-gegevens”, vertelde Molenberghs exact een week geleden aan iedere krant die het noteren wilde.

Gisteren moest Molenberghs daarop terugkomen. Hij had de RSZ-gegevens nogmaals bekeken, en moest daaruit concluderen dat er bij kappers de laatste dagen wél heel wat besmettingen plaatsvonden. Van iedere tweehonderd mensen die zo gezond als een vis richting kapper vertrekken, komt er één met een coronabesmetting terug.

Yuri Luyckx, zaakvoerder van verschillende kapsalons en woordvoerder van United Hairdressers – de grootste beroepsfederatie voor kappers – legt uit waarom de woorden van Geert Molenberghs volgens hem op artisanale wijze uit de broek gekrabd zijn.

“Het hele systeem klopt niet”, zo steekt hij van wal. “Als er bij ons een persoon over de vloer komt die achteraf besmet blijkt, moeten wij tien dagen in quarantaine, ook al testen we negatief. Als diezelfde besmette mens bij de supermarkt komt, waar heel wat meer mensen rondlopen, dan moet die supermarkt niet sluiten.”

En wat met die RSZ-cijfers? “Men gaat ervan uit dat, werknemers bij kappers die als ‘ziek’ geregistreerd zijn, zij automatisch ziek zijn door corona. Maar dat is nog niet het strafste. Wel dit: die gegevens waar men van uit gaat worden ingegeven door ons, de werkgevers. Wij geven die cijfers pas in op het einde van de maand. Dus hoe komt het dat Molenberghs nu ineens over andere cijfers beschikt dan een week geleden? Dat kan niet: de RSZ heeft nog geen cijfers voor maart, enkel die van februari, maar die waren er een week geleden ook al. Die gegevens waar Molenberghs het over heeft, zijn dus compleet uit de lucht gegrepen.”

En dan heeft Yuri Luyckx nog een bedenking: “Van ketenkappers houden wij die cijfers bij per salon. Kreatos is de grootste werkgever in België in de kapperssector, met ruim zeshonderd werknemers. Er zijn daar nul besmettingen. Nul! Dan zouden bij andere kappers wel ontzettend veel besmettingen moeten zitten, niet?”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More