Stichting van Belgische prinses Marie-José na 90 jaar stopgezet

Het is traditie dat Belgische prinsen, prinsessen, koningen en koninginnen fondsen en stichtingen oprichten. Zo ook prinses Marie-José van België. Ze was de zus van koning Leopold III en prins Karel.

De stichting van Marie-José werd al opgericht in 1930 en heeft als bedoeling om de banden tussen België en Italië aan te halen. De verklaring is dat Marie-José dat jaar trouwde met een Italiaan en later zelfs even koningin van Italië was. Ze werd de meikoningin genoemd.

Op 10 december 2020 kwam een eind aan die stichting. Toen werd door de Brusselse ondernemingsrechtbank de vereffening uitgesproken. De akte werd vandaag in het Staatsblad gepubliceerd. 

Marie-José Charlotte Sophie Amélie Henriette Gabrielle (Oostende, 4 augustus 1906 – Thônex (Zwitserland), 27 januari 2001), prinses van België, prinses van Savoye, prinses van Piëmont, was de dochter van de Belgische koning Albert I en koningin Elisabeth.

Op 8 januari 1930 trouwde zij met de Italiaanse kroonprins Umberto aan wie zij, omdat zij de enige Europese katholieke koningsdochter en hij de enige katholieke koningszoon was, al op negenjarige leeftijd was beloofd. Het werd een zeer ongelukkig huwelijk. Er kwamen wel 4 kinderen die volgens diverse bronnen niet allemaal door Umberto werden verwekt. In 1937 had Marie-José zelfs een verhouding met Benito Mussolini volgens de memoires van Romano Mussolini, de zoon van Benito Mussolini. Marie-José bood zich volgens die memoires in badpak aan Mussolini aan.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More