Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Sterke start voor fictiereeks '1985' over Bende - wel diverse minpunten

Thierry Debels - 23-01-2023

Toegegeven: we keken uit naar de eerste twee afleveringen van 1985. Sommigen - zoals officier Vernaillen en Bendeslachtoffer David Van de Steen - hadden die 2 afleveringen al eerder gezien. Ze waren positief.

De eerste aflevering bekeken we gisteren op de VRT en de tweede onmiddellijk daarna op RTBF. Dat is een beetje gek natuurlijk. VRT en RTBF hadden immers eerder overlegd om het zendschema gelijk te houden: 1 of 2 afleveringen per zondag, maar zelfs dat lukte niet. Het toont aan dat we hier over dergelijke vrij banale zaken niet eens een akkoord kunnen vinden.

In de serie wordt Nederlands en Frans gesproken, zoals in het echte leven in Brussel. Op VRT wordt dat behouden, op RTBF worden de Vlaamse acteurs gedubd. Dat komt vreemd over als je net die persoon - bijvoorbeeld Vicky - in het Nederlands hebt horen praten.

Er zitten ook factuele fouten in de reeks. De Vlamingen zullen volgende zondag ontdekken dat Franky op oudjaar 1981 door zijn chef Philippe Debels geïntroduceerd wordt in de Groep G van de rijkswacht. Een probleem: die Groep G bestond toen al niet meer. (zie onder)

Die eerste aflevering was zeker goed en wordt gedragen door de sterk spelende acteurs. Uiteraard Peter Van den Begin als officier Vernaillen, maar ook Roda Fawaz als Bouhouche is ijzersterk.

We ergeren ons zeker aan de rode verhaallijn van makers Wallyn en Bovijn, maar ze verschuilen zich voortdurend achter de paraplu dat het maar fictie is.

Het kan ook niet genoeg benadrukt worden: wat is de echte bedoeling van die reeks die tegelijk op VRT en RTBF wordt uitgezonden? Is het de bedoeling de Belgen een soort waarheid over de Bende op te leggen?

Kenners van dat dossier van de Bende van Nijvel vinden het ook erg vreemd dat de serie nu al gemaakt en uitgezonden wordt. Mocht er nog een gangster in verdenking gesteld worden, dan kan de advocaat van die crimineel de reeks aangrijpen als argument om te stellen dat de jury niet objectief kan zijn.

Laatste punt: de schrijver van de reeks - rode Willem Wallyn - was ooit advocaat van de Palestijnse terrorist Al Nasr van Aboe Nidal die granaten naar Joodse kinderen in Antwerpen gooide. Volgens échte kenners van het dossier zit daar een mogelijke verklaring voor sommige Bendefeiten. Het is maar een van de vele vreemde elementen van deze reeks die - zoals eerder gesteld - zeker goed te pruimen is, als fictie.

Oordeel: 3,5/5

 

Bende van nijvel 1985

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken