Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Steeds meer loop- en fitnessverslaafden

Yves Peeters - 14-02-2019

Open even je Facebook of Instagram en het lijkt wel dat sommige vrienden altijd aan het sporten zijn. De kans is groot dat ze op sociale media constant 'likes' aan het verzamelen zijn met een sportieve tour de force. Sportprestaties en ons lichaam zijn statussymbolen geworden, met de nodige gevaren tot gevolg waarschuwen experten. Volgens Rob Willson, van de Britse Body Dysmorphic Disorder Foundation, lijdt een op de tien mannen in de sportschool aan bigorexia.

Sporters die lijden aan bigorexia zijn geobsedeerd door het idee dat hun lichaam niet gespierd genoeg is of dat hun prestaties niet optimaal zijn. Sport is goed voor onze psychische gezondheid maar zoals bij de meeste dingen, te veel van het goede is niet goed. Je kunt je lichaam namelijk letterlijk kapot sporten.

Steeds meer experts waarschuwen voor excessen. Overmatig lopen of fitnessen kan heel verslavend werken. De boosdoener is endorfine, een morfine-achtige stof die het lichaam produceert tijdens het sporten. Hardlopers kennen dat gevoel als de runners high. Sportverslaafden die even niet kunnen sporten missen snel de endorfine. Er kunnen afkickverschijnselen optreden, zoals verhoogde spierspanning, hartkloppingen en duizeligheid.

Maar er kunnen ook andere redenen achter zitten, zoals een gebrek aan zelfvertrouwen of een verstoord beeld van het eigen lichaam. Natuurlijk niet volledig verwonderlijk wanneer je op Instagram constant op sixpacks of andere indrukwekkende sportieve prestaties botst. Mensen met anorexia voelen zich vaak dikker dan ze daadwerkelijk zijn, met bigorexia is het net andersom: mensen zien zichzelf dunner dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Onderzoekers volgde 126 vrouwen en 174 mannen in een fitnesscentrum in Parijs. Bleek dat zo’n tweeënveertig procent tekenen van fitnessverslaving vertoonde. Maar ook tekenen van eetstoornissen duiken regelmatig op bij sporters.

Hoe weet je of je misschien zelf een sportverslaving hebt? Sporten is een middel om de kwaliteit van je leven te verbeteren in de vorm van lichaamsbeweging. Wanneer je gezondheid en sociaal leven er onder beginnen te lijden moet je toch even de vraag stellen of je goed bezig bent.

Sport Onderzoek Bigorexia

Reacties

Resterende karakters 500

Lees meer

Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken