Staatsveiligheid waarschuwt voor TikTok

Meer dan een verzameling onschuldige dansjes.

Het land dat op wonderbaarlijke en superieure wijze het coronavirus onder bedwang weet te houden, heeft een slechte reputatie als het op privacy aankomt. Peking heeft nogal eens de neiging om de neus in andermans zaken te steken.

Omdat de razendpopulaire TikTok in handen is van het Chinese bedrijf ByteDance – dat hele nauwe banden heeft met het regime in Peking – rijzen er wereldwijd vragen bij de app. Je gsm met data toevertrouwen aan een schurkenstaat is misschien niet zo verstandig.

Trump begon een kruistocht tegen het bedrijf en ondernam al verschillende juridische pogingen om te beletten dat Amerikaanse gebruikers zouden misbruikt kunnen worden door de Chinese autoriteiten. Nederland en Frankrijk zijn een onderzoek gestart, India heeft TikTok zelfs verboden.

Op vraag van N-VA -Kamerlid Michael Freilich kwam de minister van Justitie Vincent Van Quickenbrone (Open Vld) met de bevindingen van onze Staatsveiligheid. Die maant aan tot “verhoogde waakzaamheid”. Er zijn nog geen concrete gevallen van spionage bekend, maar de Staatsveiligheid merkt wel op dat de toegangsrechten die TikTok vraagt heel breed zijn en dat de app een zeer verregaande tracking van de gebruikers onderhoudt.

Professor cybercriminaliteit Catherine Van De Heyning (UAntwerpen) raadt daarom in ‘De Morgen’ iedereen die de TikTok gebruikt aan om de privacystellingen maximaal aan te zetten en de activiteiten van je kinderen goed in de gaten te houden. “Voor wie voor de overheid werkt of met gevoelige info in contact komt, zoals politici, dokters of rechters, geldt een duidelijk advies: installeer de app niet op je professioneel toestel”, aldus Van De Heyning.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More