Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Staatsveiligheid schetst ontluisterend beeld van Alibaba in Luik

Thierry Debels - 05-05-2021

Het Chinese Alibaba heeft Luik uitgekozen als bestemming voor dochter Cainiao. Volgens het antwoord van minister Van Quickenborne vandaag in de Kamer hebben we het paard van Troje binnengehaald.

Vandaag kreeg de minister van Justitie enkele vragen over de Chinese onderneming. Volgens de minister bepaalt artikel 24 van de wet op de inlichtingendiensten dat elke onderneming ook agenten van die inlichtingendiensten moet kunnen huisvesten. Dat is ook zo voor Alibaba in Luik. En artikel 7 van die Chinese wet van 2017 op de inlichtingen stelt dat elke onderneming moet meewerken met de Chinese inlichtingendiensten. Dat is ook zo voor buitenlandse ondernemingen zoals Alibaba in Luik.

De minister: “In de praktijk betekent dit dat voor Alibaba in Luik, via de voornoemde verplichtingen, dienstdoende functionarissen van Chinese inlichtingendiensten ook toegang kunnen hebben tot gevoelige en beveiligde delen van de luchthaven.”

Alibaba zal ook moeten gehoorzamen aan de Chinese overheid in het geval deze laatste toegang wil hebben tot bedrijfsgegevens van potentieel gevoelige personen die worden bijgehouden door Alibaba.

Van Quickenborne: “De Staatsveiligheid waarschuwt ook voor het gebruik (lees: misbruik) van economische dossiers door China om politieke druk uit te oefenen. Dit is een risico dat zeker bestaat in de luchthaven van Luik.”

De Staatsveiligheid beschikt weliswaar niet over voldoende informatie om met zekerheid te stellen dat deze klantgegevens van Alibaba ook effectief zullen worden gecommuniceerd aan de autoriteiten in China. De minister: “Het is echter zeer waarschijnlijk dat dergelijke gegevensoverdrachten wel plaatsvinden.”

Naast de bestaande wet van 2017, is er immers een Chinese wet op cyberbeveiliging van 2016. Deze wetgeving dwingt Chinese bedrijven alle gegevens op te slaan op lokale Chinese servers en verleent uitgebreide bevoegdheden aan de diensten van de Chinese veiligheid om die systemen te raadplegen, zowel fysiek als op afstand.

Het beeld dat vandaag geschetst werd door de minister op basis van de analyse van de VSSE is ronduit negatief.

China Alibaba

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken