Staatsecretaris Pascal Smet (sp.a) stelt zich vragen bij politieoptreden in Anderlecht

“Chapeau aan Adils familie. Wat een grootsheid en waardigheid. Daar kunnen velen nog wat van leren.”

“Waarom ontliep hij die politiecontrole ? Was dit nu de topprioriteit die nacht? Kon het niet op een andere manier aangepakt worden? Kon er niet de volgende dag bij hem thuis zijn aangebeld en hem op zijn verantwoordelijkheid wijzen? Maar, ondanks al hun gepraat over nabijheid, kenden ze zijn naam wellicht niet. Allemaal vragen waar de politie zelf en het gerecht echte antwoorden op moeten geven. Niet wij”, dat schrijft Pascal Smet in een lange kritische brief op zijn Facebook. Volgens de Brusselse staatsecretaris zijn de rellen “eerder een schreeuw tot aandacht” en moeten we “in permanente dialoog gaan met de relschoppers, ze naar waarde schatten, hun mogelijkheden prikkelen, het beste in hen naar boven halen, hen van de straat halen.”

We moeten nogal veel van Pascal Smets. Jammer dat het ‘moeten’ maar van één kant komt.

De politievakbond VSOA is razend over Smet die in zijn open brief het optreden van de politie in vraag stelt.

U spreekt van een regelrechte haat, van beide kanten. U spreekt van kampen, beter gekend als no-go zones waar de bestuurlijke overheden politiecontroles niet smaken en waar de situatie al jaren uit de hand loopt. Maar de feiten die daar gepleegd worden zijn volgens sommige burgemeesters ook maar “fait-divers”. Of ze zijn aan het feesten als ze een apotheek op 31 december aan het plunderen zijn. Of winkels aan het leegroven en brand stichten in handelspanden na een voetbalwedstrijd”, klinkt het daar.

Er zijn ondertussen honderd verdachten opgepakt, waarvan er velen alweer naar huis mochten. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De crem (CD&V) noemt de rellen “totaal ontoelaatbaar”. Volgens de minister heeft niemand begrip voor de relschoppers die de dramatische gebeurtenis enkel misbruiken om amok te maken. “Het gaat om jonge mensen die niet in overeenstemming met onze normen en waarden kunnen werken”, aldus De Crem. “Voortaan zero tolerance in Anderlecht.”

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More