Staat waarheid over Bende op pagina 5 van notitieboekje van substituut Willy Acke?

Substituut Willy Acke deed onderzoek naar de Bende van Nijvel. Acke hield zijn notities bij. Op 6 maart 1989 heeft hij een lunchafspraak met eerste wachtmeester Franz Balfroid van de brigade van Oudergem. Het gesprek duurt van 11u30 tot 14 uur.

Balfroid vertelt Acke dat er via het vliegveld van Gosselies (Charleroi) wapentrafieken zijn naar embargo-landen. Een Belgische vennootschap met 5 bankiers is de spil van die illlegale trafiek. Het gaat volgens Balfroid om wapens van FN, met medeweten van het hof (prins Albert). Ook Paola werd gezien op het domein. Volgens de rijkswachter vermelden de borderellen van de vrachtbrieven balen katoen (in plaats van wapens), maar is de lading toch voor zeer hoge bedragen verzekerd.

Eerste opperwachtmeester Gérard Bihay en eerste wachtmeester Franz Balfroid van de Waverse BOB waren de eersten die in het Bende-onderzoek de politieke piste verkenden.

Zij werden verwijderd uit de BOB en uit het arrondissement weggestuurd naar respectievelijk de brigades van Gembloux en Oudergem. Daar hielden de twee van de beste speurneuzen van het land, kenners van het groot banditisme, zich eind de jaren tachtig onledig met het regelen van het verkeer en het tussenkomen in burenruzies.

De BOB-groep van Waver was volgens sommigen de eerste die het bestaan van een geheime extreem-rechtse Groep G in de rijkswacht ontdekte, vele jaren voor Martial Lekeu dat onthulde.

De twee speurders waren volgens DPG Media de eersten die ook wezen op een mogelijke betrokkenheid van Madani Bouhouche bij de grote wapenroof bij het Speciaal Interventie Escadron. “Bovenal kwamen zij in hun speurwerk na de moordende overval op wapenhandelaar Daniël Dekaise in Waver zowel een Bulgaarse connectie als een Libanese connectie op het spoor. Het is hen allemaal niet in dank afgenomen.”

Willy Acke werd geboren in Ieper op 9 augustus 1955. Hij overleed (als advocaat-generaal bij het Hof van beroep te Gent) officieel door zelfdoding in Hertsberge op 19 december 1994. 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More