Spionnen van Staatsveiligheid moeten in archief van VSSE werken

De archieven van de Sûreté Congolais, de tegenhanger van ‘onze’ Staatsveiligheid, werden eerder als gevolg van een politieke beslissing toegewezen aan de Veiligheid van de Staat (VSSE) en worden daar momenteel gedeclassificeerd.

Dit is een tijdrovend werk waarbij, in het belang van de nationale veiligheid, dient nagegaan te worden of eventuele informanten nog leven, of er informatie van buitenlandse partners zoals de CIA aan bod komt en of belangen van de Belgische staat in het gedrang komen. In die gevallen mogen de documenten niet vrijgegeven worden voor de burgers. Een deel van het werk is al gedaan door medewerkers van de VSSE, maar een groot deel moet nog afgewerkt worden. 

Volgens bevoegd minister Van Quickenborne verloopt het werk traag omdat “de VSSE de laatste jaren helaas andere prioriteiten had” dan het declassificeren van 60 jaar oude stukken. Ook vandaag is het niet evident om, naast de strijd tegen extremisme, terrorisme, spionage en inmenging voldoende mankracht te voorzien voor de archiefdienst van de VSSE.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More