‘Southpaw’: een wedstrijd die je niet winnen kan

Tranen, adrenaline, zweet en bloed.

Billy “The Great” Hope (Jake Gyllenhaal) is een succesvol bosker die het allemaal heeft: een glansrijke carrière, een mooi huis en een gelukkige familie. Na zijn laatste succesvol titelgevecht waarbij Billy gewond is geraakt, smeekt zijn vrouw Maureen (Rachel McAdams) hem om te stoppen op het toppunt van zijn roem. Hij belooft haar dit te doen en meer tijd met haar en hun dochter Leila door te brengen.

Maar dan slaat het noodlot toe en wordt Maureen gedood. Billy komt in een neerwaartse zelfdestructieve spiraal terecht, verliest zijn titel, zijn geld en de voogdij over zijn dochter. Ten einde raad zoekt hij hulp bij Titus “Tick” Wills (Forest Whitaker), een trainer van jonge boksers. Hij krijgt van Titus een job aangeboden als schoonmaker van de bokszaal na de laatste trainingen. Langzaam aan groeien de twee naar elkaar toe en slaagt Billy erin uit het diepe dal te klimmen waarin hij terechtgekomen was.

De film vertelt het omgekeerde Rocky-verhaal. Als een moderne bijbelse Job verliest Billy alles, zelfs de liefde van zijn dochter die hem door de jeugdzorg wordt ontnomen. Er ligt voor Billy maar één oplossing klaar: zich terugvechten naar de top.

Jake Gyllenhaal vertolkt wellicht de spannendste filmbokser sinds Robert De Niro’s Jake la Motta in Raging Bull. De scènes in de boksring zijn indrukwekkend intens, maar het hevigste gevecht is dat in zijn hoofd. Een donker verhaal van verlies en weer opstaan, verpakt als een rauwe vechtfilm.

ZES / 01 april, om 20:25 – 22: 40 : ‘Soutpaw’

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More