Soldaten spelen oorlogje op computers van defensie

Trainen door te gamen.

Het zou een reclameslogan kunnen zijn van een nieuwe spelconsole, maar het is bittere militaire ernst. Het Belgische leger traint militairen via zeer realistische computersimulaties. Noem het een computergame maar dan eentje waarin alles ‘voor echt’ is. Dankzij een nieuwe systeem, SWORD (Simulation and War-gaming for Operational Readiness and Doctrine), en artificiële intelligentie kunnen voltallige commandoposten virtueel en heel realistisch oorlog voeren in een digitale war room. Als we het IT-personeel meerekenen, dan is bij zo’n simulatie om en bij de 80 man betrokken. Zo kunnen bevelhebbers enorm kostenbesparend en veel efficiënter trainen.

Het terrein is  tot op de centimeter nauwkeurig van Middelkerke tot Islamabad, het materieel is echt (snelheid, capaciteit, inzetbaarheid, vuurkracht etc.) en de het conflict zou echt kunnen zijn omdat de simulatie rekening houdt met de politieke actualiteit.

 Virtuele soldaten handelen als échte soldate, want Artificiële Intelligentie waakt over de waarheidsgetrouwheid van wat ze doen.  Soldaten hebben slaap en eten nodig en een tank kan je bijvoorbeeld niet de Noordzee in rijden.

Onze jongens krijgen echte bevelen en gaan op in heel realistische conflicten. Het is veel meer dan bewegen en schieten. Ze moeten ook gewonden afvoeren, wegversperringen opruimen, bommen ontmijnen… Indien ze contact maken met de vijand, zullen ze dat ook doorgeven aan de bevelhebber. Het programma kan zelf de aanwezigheid van een oorlogsjournalist simuleren.

Alleen de doden zijn niet echt, al worden de militairen na afloop wel geconfronteerd met de gevolgen van hun beslissingen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More