Socialist Tony Coonen (De Voorzorg) aangehouden door onderzoeksrechter

De onderzoeksrechter te Hasselt heeft de aanhouding bevestigd van socialist Tony Coonen, topman bij De Voorzorg Limburg. Ook zijn rechterhand boekhouder Dirk M. blijft in de cel, net zoals vastgoedmakelaar en projectontwikkelaar Daan M. en nog twee anderen. De vijf worden verdacht van corruptie of mededaderschap. Volgens de media ontkennen ze in alle talen.

De Hasseltse onderzoeksrechter had vandaag het corruptiedossier rond De Voorzorg op zijn agenda waar het parket gisteren mee uitpakte. Directeur Tony Coonen, zijn collega boekhouder Dirk M. en secretaris A.G. worden verdacht van corruptie en witwassen. Dat deden ze volgens het parket in samenwerking met immomakelaar Daan M. van Immo Top Invest. De vier en nog een vijfde verdachte werden allemaal voorgeleid en vervolgens aangehouden. “Ze verschijnen deze week nog voor de raadkamer”, bevestigde het parket aan DPG Media.

De speurders menen wel dat de 55-jarige Tony Coonen – ex-man van Hilde Claes – spilfiguur van de fraude is. “Draaischijf in dit prille onderzoek is een 55-jarige Hasselaar die actief is in meerdere verenigingen en bedrijven”, klinkt het officieel.

Projectontwikkelaar Daan M. voerde de laatste jaren tal van opdrachten uit voor De Voorzorg in de hele provincie. Eén daarvan is de totale verbouwing van het Hasseltse hoofdkantoor in het centrum van de stad. Immo Top Invest bouwt momenteel zelf ook een eigen gloednieuw hoofdkantoor in Hasselt-centrum op voormalige gronden van De Voorzorg. Het gaat om een project van 7 miljoen euro. In het complex worden ook luxe-appartementen gebouwd.

Het parket stelt zich volgens DPG vragen bij die aanbestedingen en verkopen van de laatste jaren. Volgens de speurders gaat het om corruptie. De werkwijze zou als volgt zijn: De Voorzorg doet een aanbesteding, waarna de projectontwikkelaar te hoge bedragen indient. Een deel van de latere (te hoge) facturen belandt terug bij de ‘aanbesteder’. Volgens DPG niet bij De Voorzorg, maar bij Coonen en mogelijk ook anderen.

Jeroen Vandenberk is advocaat van Coonen en wil aan de krant enkel kwijt dat zijn cliënt zijn volste medewerking verleent, en dat hij strijdvaardig is. Of hij de feiten ontkent of toegeeft wil hij niet gezegd hebben, maar het wijst er naar dat hij zijn onschuld wil bewijzen. Zelfde geluid bij de advocaat van makelaar Daan M. “Mijn cliënt verleent zijn volledige medewerking, maar ontkent elke aantijging”, zegt zijn advocaat Luk Delbrouck. “Natuurlijk werkte hij soms samen met De Voorzorg, maar steeds volgens de regels. Er zijn geen onregelmatigheden gebeurd.”

Volgens derijkstebelgen.be draait het dossier rond de verkoop van 3 vastgoedonderdelen uit 2019. De Voorzorg Limburg verkocht toen drie sites in één pakket: het hotel Petit Rouge in Blankenberge, het vakantiecentrum Relaxhoris in de Ardennen en de jeugdherberg Begeinhof in Tongeren. Groot was dan ook de verrassing volgens de site dat de relatief onbekende Daan M. de verkoop binnenhaalde. Vandaag wordt dit een stuk duidelijker.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More