Sneltests: mirakeloplossing of toch te moeilijk?

Hoeveel, wie, wanneer en wat doen we ermee?

De regering ziet in de sneltests de sleutel voor versoepelingen. Of het in realiteit ook zal werken, is twijfelachtig. Er zijn te veel vragen waarop een simpel antwoord niet bestaat.

Voorlopig kan je jezelf wettelijk gezien niet zomaar testen en met dat resultaat iets afdwingen. De verkoop van sneltests is niet verboden, maar ze moeten verstrekt worden op voorschrift en alleen getraind personeel mag de test afnemen. Er is een probleem met de terugbetaling van het Riziv, en het FAGG zou moeten bekijken of ze het verbod op zelftesten kunnen opheffen. Die hete patat wordt echter meteen doorgeschoven naar de GEMS. Die moet een plan van aanpak op tafel leggen.

Moeten cafés en restaurants straks lokalen voorzien waar er kan getest worden, vooraleer je een cola kan bestellen? “Niet haalbaar”, klinkt het bij Horeca Vlaanderen. Karine Moykens, hoofd van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, ziet het voordeel van sneltests vooral in de familiale sfeer: bezoekjes aan de oma, familiefeestjes. Nu ja, probeer er niet te veel over na te denken, dat spaart je een boel werk.

En wat als de test positief is? Meteen in quarantaine en de contact tracing verwittigen? Gaan mensen die discipline opbrengen?

Zijn er wel genoeg tests, kan iedereen erover beschikken, is het betaalbaar, en hoe beletten we gefoefel?

Sneltests lijken eerder op een politiek gadget waarmee De Croo tijd en sympathie probeert te kopen. Maar zijn er niet teveel vragen zonder antwoord?

Wat dacht je van gewoon vaart maken met de vaccinatie?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More