Snelheidsbeperking voor elektrische fietsen?

De Belgische wet kan niet volgen.

De speed pedelec: de ene is er gek op, de andere vindt het levensgevaarlijk. In Kampenhout wil men als eerste gemeente in Vlaanderen een snelheidsbeperking gaan invoeren op de elektrische fiets. Voor de Brabanders gaat het te snel op hun Haachtsesteenweg. Elektrische fietsen zouden er een gevaar zijn aan bushaltes en de automobilisten kunnen de snelheid van de speedpedelecs niet goed inschatten.

Speed pedelecs zijn de snelle hazen onder de elektrische fietsen. Waar gewone elektrische fietsen van 250 Watt je helpen snorren tegen 25 kilometer per uur, kunnen sportievelingen met speed pedelecs van 4000 Watt meer dan 45kilometer per uur halen (al zeggen sommigen dat ze zelfs meer dan 70 kilometer per uur halen) Het spul is vrij nieuw op de markt, met het gevolg dat de wetgeving achterop hinkt. Zo blijkt in Haacht. Ook al wil men zo graag de snelheid voor de fietsers beperken tot 30 kilometer per uur, de wegcode staat dat niet toe. Er bestaat zelfs geen verkeersbord voor.

bron: fietsersbond

In Nederland – het land van de eenzame fietser – bestaan zo’n aparte snelheidsborden voor fietsers wél al. Maar als je het voorlegt aan Vlaamse politici, komt er de moeilijkdoenerij van het ‘jamaar’. Jamaar, misschien moeten we sensibiliseren en adviesborden zetten. Jamaar, hoe kunnen we speed pedelecs onderscheiden van gewone elektrische fietsen. Jamaar, hoe weten we wie er op de fiets zit?

Het is dus nog niet voor overmorgen.

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More