Sneeuw kost geld: Belgen kopen plots massaal winterbanden

Winterbanden zijn niet nodig, zo denken veel mensen. Tot de eerste sneeuwvlok valt en ze massaal ter plekke blijven doorslippen. Bandencentrales draaien deze dagen serieuze overuren.

In sommige landen, waaronder Duitsland, zijn winterbanden verplicht wanneer de weersomstandigheden dit vereisen. Dankzij de andere rubbersamenstelling presteren ze beter dan zomerbanden wanneer de temperatuur onder de zeven graden duikt, of de rijweg nu nat of droog is. Dat zorgt voor meer stabiliteit, meer grip en een kortere remafstand.

In ons land zijn winterbanden niet verplicht. Veel mensen doen die investering dan ook niet. ‘Voor die zeldzame keer dat er hier sneeuw valt’, denken ze dan. Maar wat àls er sneeuw valt, zo vroegen we ons af.

We belden een tiental bandencentrales om het te vragen. Maar stuk voor stuk waren ze zo druk in de weer met het steken van… winterbanden dat ze niet eens tijd hadden om ons te woord te staan. “Er staan hier rijen auto’s aan te schuiven”, klonk het meer dan eens.

Bij bandenboer nummer elf besloot ondergetekende het anders aan te pakken. “Ik zou zo spoedig mogelijk een afspraak willen om winterbanden te laten steken”, loog ik. Een gezucht weerklonk, alsof ik vandaag al de honderdste was die dit vroeg. “Dat zal pas de eerste week van januari gaan, eerder hebben we geen tijd”, klonk het kort. “En nee, je kan niet eerder zonder afspraak komen. We hebben geen tijd om je er ergens snel tussen te nemen.”

Het besluit? Wie winterbanden wil, die laat ze maar beter steken voor koning winter neerstrijkt in het land, of komt anders op een lange wachtlijst terecht.

Hoe groot die investering is? Dat hangt af van welk merk u verkiest. Uiteraard spelen ook zaken als runflat een rol. Als voorbeeld nemen we bandenmaat 225/45 R17 – niet toevallig de maat van ondergetekende’s bolide.

Het goedkoopste merk in die maat is Wanli. Vier banden kosten net geen 210 euro. Vraag is natuurlijk of u die Made-in-China wel onder uw auto wil. Dat stukje rubber is per slot van rekening het enige contact tussen uw auto en de rijbaan. En recensies over de goedkoopste merken zijn doorgaans niet erg lovend. Duurste rubbers in deze maat zijn van het merk Bridgestone: 640 euro voor vier stuks. Gemiddeld mogen we stellen dat een volledig setje om en bij de 400 euro kost.

Heel wat mensen kiezen ervoor winterrubber op andere velgen te laten monteren. De prijs daarvoor kan gaan van enkele honderden euro’s voor een aftermarket-set, tot enkele duizenden euro’s voor lichtmetaal van bij de (premium) autodealer.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More