Smartwatch van IBM vouwt uit tot smartphone en tablet (foto)

2.093

De strijd om op opvouwbare smartphones is ondertussen lustig losgebarsten.

 Samsung, LG en Motorola, Apple, Xiaomi, Huawei: alle grote spelers zijn op de kar gesprongen. Bij sommige telefoons wordt de display naar buiten toe gevouwen, terwijl bij andere varianten de display naar binnen toe vouwt.

Het vouwscherm is het grootste uithangbord van deze toestellen, maar meteen ook de grote zwakke plek. Zo ontstonden al bij sommige modellen scheurtjes op de plek waar het scherm openvouwt. Een display die er de brui aan geeft, blijvende schade door een vingernagel: het zijn slechts enkele van de vele kwaaltjes die nog rechtgezet moeten worden.

Toch heeft het IBM niet tegengehouden om een bijzonder toestel te patenteren. Namelijk een elektronisch apparaat met multi-vouwbaar display dat als smartwatch, smartphone en tablet kan gebruikt worden.

Het patent getiteld ‘Variable display size for an electronic display device’ werd in 2016 aangevraagd door International Business Machines Corporation. Het duurde tot 11 juni 2019 alvorens het patent werd goedgekeurd en gepubliceerd werd in de database van de USPTO (United States Patent and Trademark Office).

De ontwikkeling is nog volop bezig, maar onderstaande 3D-modellen moeten ons al een idee geven wat te verwachten. Het oogt eerst als een normale slimme horloge om de pols met rechthoekig vormgegeven display zonder framerand. Maar onder het hoofdscherm zitten nog zeven hulpschermdelen verborgen. Deze displays kunnen onafhankelijk van elkaar uit de behuizing gehaald worden en samen geklikt worden tot een groter geheel.

Wanneer alle displaydelen zijn uitgeschoven, schakelt de telefoon over naar de tablet-mode, waarbij bediening met twee handen vereist is. De displaynaden zijn minimaal, waardoor de content doorlopend weergegeven kan worden.

Praktisch gezien lijkt niet alles evident. Hoe leg je een apparaat neer dat zo groot is als een tablet, maar aan de achterzijde voorzien wordt van een horlogeband?

IMB beweert ook dat het mobiele toestel voorzien zal worden van de nodige speakers en de mogelijkheid om randapparatuur aan te sluiten.

Het volledige patent kan je hier eens rustig nalezen. 

Begin die linkerarm al maar te trainen!

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur