Sleurt El Kaouakibi het Antwerps stadsbestuur mee in haar val ?

Vlaams Belang vraagt het ontslag van de N-VA-schepenen Nabila Ait Daoud en Koen Kennis.

Konijn met pruimen wordt nooit zo heet gegeten als het wordt opgediend, maar het rommelt in de Antwerpse politiek. De interne audit naar het subsidiegeld voor El Kaouakibi toont niet alleen de hebzucht van El Kaouakibi aan, maar geeft ook een verontrustend beeld van hoe er tussen 2012 en vandaag met subsidies werd omgegaan. Of beter gezegd, met sommige subsidies. El Kaouakibi kreeg niet alleen heel veel gedaan, ze werd ook niet gecontroleerd. Op de een of andere manier stond zij voor een ultieme politieke correctheid waar niemand durfde aan raken. Blijkbaar kom je met holle woorden als ‘kansarm’ en ‘migratieachtergrond’ een heel eind. Nu goed, je kan om geld vragen, je moet het ook nog krijgen.

“Wij tillen vooral zwaar aan het kantelmoment in de investeringen waar ineens een bedrag van 1,9 naar 3,4 miljoen euro gaat”, zegt Peter Mertens (PVDA) in ‘Het Nieuwsblad’. PVDA stelt het systeem-De Wever in vraag en is ervan overtuigd dat niet alleen de bevoegde schepenen, maar het hele schepencollege op de hoogte was van het dossier. Maar ze willen een onderzoek van het integriteitsbureau afwachten.

Vlaams Belang – de oppositiepartij aan de ander kant van het politieke spectrum – wil veel verder gaan en eist meteen het ontslag van toenmalig N-VA-schepen van Jeugd Nabila Ait Daoud en N-VA-schepen van Financiën Koen Kennis. Volgens VB dragen zij een politieke verantwoordelijkheid.

Burgemeester Bart De Wever relativeert en verwijst naar de auditdienst die zegt dat er geen aanwijzingen van misbruik of kwaad opzet zijn vastgesteld bij de uitvoering van de eerstelijnscontrole. Hij schuift de verantwoordelijkheid van zijn eigen schepen af door te zeggen dat niet enkel Antwerpen middelen heeft toegekend, maar ook andere overheden en ondernemers. Doch, je kan er niet omheen dat het Antwerps stadsbestuur zich in de luren liet leggen.

Langzaam maar zeker lijkt het erop dat El Kaouakibi niet meer dan een oplichtster was. Voor de 3,4 miljoen euro gemeentesubsidies zijn er 202 facturen ingediend, waarvan er 131 de stempel ‘problematisch’ krijgen. Zij worden geklasseerd als “onduidelijk of roept kleine vragen op”, “onterecht afgerekend”, “gemanipuleerd” en “dubbel betaald”.

Vreemd dat de grote revisor Vandelanotte niets is opgevallen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More