Slecht nieuws: de Britse en de Zuid-Afrikaanse variant gaan samenwerken

“Besmettelijker en in staat om de immuniteit te omzeilen.”

In wezen is het coronavirus niet slecht van inborst, het wil alleen maar overleven ten koste van de mens. Wij zijn niet meer dan een gastheer. Telkens wanneer die gastheer een middel zoekt/vindt om het virus uit te schakelen, probeert dat virus het op een andere manier en muteert. Drie mutaties veroorzaken momenteel onrust en paniek: de Britse, de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant. Die twee laatsten delen de E484K-mutatie die antistoffen – opgewekt door ziekte of vaccinatie – veel minder effectief maakt en dat geeft hen een evolutionair voordeel.

Verontrustend zijn de resultaten van een recent onderzoek waaruit blijkt dat de E484K-mutatie ook is aangebracht bij de Britse variant. In Engeland zijn inmiddels elf gevallen opgedoken van de Britse variant die de bewuste E484K-mutatie hebben. Dat aantal is klein, maar heel slecht nieuws. De nieuwe variant die daaruit ontstaat, zou niet alleen besmettelijker zijn, maar ook in staat zijn om de immuniteit te omzeilen.

Geen enkele van de 754 gevallen met de Britse variant die tot nog toe in ons land aangetroffen zijn, hebben de E484K-mutatie. De 99 gevallen met de Zuid-Afrikaanse variant hebben die allemaal.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More