Sinterklaas is van Spanje naar Amerika verhuisd

Amerikaans reddingsplan van 1.900 miljard dollar goedgekeurd door senaat.

Sinterklaas bestaat, hij leeft niet in Spanje, maar in Amerika, hij heeft geen lange witte baard en noemt zich Joe. De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag ingestemd met een steunpakket van 1.900 miljard dollar (1.595 miljard euro) dat president Joe Biden heeft voorgesteld. We zijn dus niet het enige land dat voor corona-sint speelt. Het hadden nog meer dollars kunnen zijn, maar een verhoging van het minimumloon tot 15 dollar per uur is weggestemd. Acht Democraten stemden daar tegen, net als alle Republikeinen. Het grote pakket steunmaatregelen haalde het wel met 50 tegen 49 stemmen. Kamala Harris moest haar extra stem niet in de weegschaal leggen, want één Republikeinse Senator was afwezig door een sterfgeval in de familie. De wet moet wel nog naar het Huis van Afgevaardigden, maar ook daar hebben de Democraten de meerderheid.

In een eerste reactie zei Biden dat “hulp nu onderweg is” en dat dit een “grote stap is naar een overwinning op het virus”. Een redenering die we niet helemaal kunnen volgen. Hij heeft het dan wellicht over het geld dat zal gebruikt worden gebruikt voor de productie en verdeling van vaccins. De rest van het geld gaat naar werkloosheidsuitkeringen (300 dollar per week), een financiële steun voor staten, scholen en kleine bedrijven in moeilijkheden en maatregelen om de armoede met een derde te doen dalen (kinderarmoede halveren). De Amerika-correspondent van de VRT, Björn Soenens, die een fan is van Biden wijst erop dat het niet het eerste reddingsplan is in de VS tijdens deze coronacrisis. “Eerder waren er al plannen ter waarde van 2.000 miljard en 900 miljard, maar die waren vooral gericht op het redden van bedrijven. Dit keer gaat het om de middenklasse en de armere Amerikanen.”

Toch zal ooit iemand het allemaal moeten betalen. Of zien wij dat verkeerd?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More