Senegalese president Macky Sall in Brussel voor diverse ontmoetingen

President Barack Obama and First Lady Michelle Obama greet His Excellency Macky Sall, President of the Republic of Senegal, and Mrs. Marieme Sall, in the Blue Room during a U.S.-Africa Leaders Summit dinner at the White House, Aug. 5, 2014. (Official White House Photo by Amanda Lucidon)

Corona of niet: de Senegalese president is in Brussel voor diverse fysieke ontmoetingen. Er is een gesprek voorzien met Charles Michel, ‘president’ van de EU. Eerder zag Sall al Werner Hoyer, voorzitter van de Europese Investeringsbank.

Vandaag had Sall ook een gesprek met Eerste Minister Alexander De Croo en minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryam Kitir. Aan bod kwamen onder meer de economische relaties, gezamenlijke ontwikkelingsinitiatieven en de nationale en regionale situatie.

België en Senegal kennen goede bilaterale relaties. België was in 1960 een van de eerste landen om de onafhankelijkheid van Senegal te erkennen en het land is ook reeds geruime tijd partnerland van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Drie jaar geleden waren toenmalig premier Charles Michel en vicepremier Alexander De Croo in Dakar te gast ter gelegenheid van vijftig jaar bilaterale samenwerking.

Het nieuwe samenwerkingsprogramma dat in 2019 werd afgesloten zet in op lokaal en duurzaam ondernemerschap, het bevorderen van seksuele en reproductieve rechten en gezondheid, en opleiding. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking ondersteunt Senegal ook in de strijd tegen het coronavirus, zowel via bilaterale als multilaterale samenwerking.

Op het vlak van het ontwikkelingsbeleid kondigde minister van Ontwikkelingssamenwerking Kitir aan dat de werken starten voor het Agropole Centre, een groot agro-industriepark. Deze innovatieve Belgisch-Senegalese samenwerking zal meerdere duizenden jobs creëren voor Senegalese jongeren. Al meer dan honderd ondernemers toonden interesse om in het toekomstige agro-industriepark activiteiten te ontwikkelen.

Gezien de ongeziene sociaaleconomische impact van de coronapandemie, benadrukte Minister Kitir ook het belang van sociale bescherming. België ging vorig jaar nog een samenwerking met Senegal en de Internationale Arbeidsorganisatie aan om de arbeiders in de informele economie te steunen. Ook op het vlak van de klimaatverandering versterkt ons land de samenwerking. In een nieuw samenwerkingsformaat zal België samen met vier landen in de Sahel, waaronder Senegal, de verwoestijning bestrijden. Via een thematische portefeuille ‘Klimaat’ zal België 50 miljoen euro investeren.

Ook het versterken van de handelsrelaties tussen België en Senegal kwam aan bod tijdens het onderhoud. Vorig jaar moest door de coronapandemie de geplande prinselijke handelsmissie, onder leiding van prinses Astrid, nog worden geannuleerd. Meer dan 240 deelnemers zouden naar Senegal reizen om er te spreken over investeringen. De missie is nu in 2022 gepland.

Eerste Minister De Croo en President Sall bespraken tevens de nationale situatie en de Sahelregio, ook in het licht van het Senegalese voorzitterschap van de Afrikaanse Unie volgend jaar.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More