Scholen: moeilijker kan je het niet maken

“Onmogelijk te organiseren.”

Na een tsunami van vragen en bezwaren, komt minister Ben Weyts (N-VA) met een versoepeld en verfijnd draaiboek. Je kan het ook een knoeiboek noemen, want er is wellicht niemand die het je kan uitleggen zonder ‘spiekbrief’. Eerder schreven we al dat voor sommige ouders de nieuwe regeling onmogelijk te organiseren valt. Het nieuwe draaiboek zou een verfijning zijn, maar eigenlijk verandert er weinig.

Niet alleen ouders krabben zich in de niet-geknipte haren, ook leraren en directies weten niet van welk hout pijlen maken. De nieuwe planning is nu de volgende: het eerste, tweede en zesde leerjaar op 15 mei, net als het zesde middelbaar. Het tweede en vierde middelbaar ten vroegste op 29 mei, als de evaluatie een week eerder gunstig uitvalt. Het middelbaar gaat dus niet langer met meerdere schooljaren mee proefdraaien, maar pas ten vroegst op 29 mei. Het zou dus kunnen dat zo’n 700.000 leerlingen ten vroegste in juni weer terug op de schoolbanken zitten.

In de klassen die weer opengaan, zullen nu maximaal 14 leerlingen worden toegelaten in plaats van 10, leerkrachten hoeven geen mondmasker te dragen als er een plexiglas of gezichtscherm voorzien kan worden, maar alle leerlingen ouder van 12 jaar moeten wel een masker dragen. Elke leerling moet over vier vierkante meter beschikken, de leerkracht over 8 vierkante meter. Reken maar uit dat , dat is 64 vierkante meter voor een klas van 14. Dat betekent dat we wellicht door plaatsgebrek weer naar het maximum van 10 leerlingen gaan, die de ene dag wel en de ander dag niet naar school moeten?

Te moelijk? Daar heeft Ben Weyts een oplossing voor: regel het zelf maar! Scholen mogen nu zelf beslissen hoe ze de maxima invullen. Voila, opgelost.

Dan hebben we het nog niet over de examens en de opvang en de kleuterscholen gehad, maar maandag is er nieuw overleg.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More