Schitt’s Creek: best te pruimen

Ik geef het grif toe: ik zou niet spontaan afgestemd hebben op Schitt’s Creek op de VRT na het journaal. Maar zoals elke goede man luister ik naar mijn partner die de serie wel leuk vindt. En verhip, ze heeft nog gelijk ook (zoals zo vaak).

De serie doet me een beetje (maar ook niet te veel) denken aan het geniale Curb Your Enthusiasm van Larry David, niet toevallig ook een creatief genie van Joodse afkomst. Larry David is uiteraard ook de bedenker van Seinfeld, het beste wat ooit gemaakt is voor de beeldbuis.

Deze serie is bijzonder origineel wat op zich al een verdienste is vandaag. Want zoals Goethe het eerder schreef: alles is al eens gemaakt, de kunst bestaat er in om het nog eens te maken, maar dan anders. Een echte kijktip dus.

Schitt’s Creek (gestyled als Schitt$ Creek) is een Canadese sitcom gemaakt door Eugene en Dan Levy en verscheen op CBC van 13 januari 2015 tot 7 april 2020.

De serie gaat over de familie Rose die vroeger in weelde baadde maar nadat ze dit alles verliezen moeten ze verhuizen naar het dorpje Schitt’s Creek dat ze ooit als grap kochten. Ze wonen in een motel en moeten zich aanpassen aan het leven zonder geld, en op elkaars lip. De serie werd eerst verkocht aan het Canadese CBC en ook aan het Amerikaanse Pop TV om zo de nodige fondsen rond te krijgen.

De eerste seizoenen had de serie een beperkt succes, maar nadat de serie op de Amerikaanse Netflix verscheen na het derde seizoen werd het een groot succes. De serie won ook al vele prijzen waaronder ook Emmy Awards, wat geen sinecure is voor een niet-Amerikaanse serie. Voor hun zesde en laatste seizoen werd de serie voor maar liefst 15 Emmy’s genomineerd, wat een record is voor een laatste seizoen van een komische serie. Bij de 72e Primetime Emmy Awards was het de eerste serie die de zeven belangrijkste prijzen won (Beste serie, script, regie, mannelijke en vrouwelijke hoofdrol en bijrol). Ze verbraken ook het nog maar twee jaar oude record van The Marvelous Mrs. Maisel met de meeste Emmy’s in één jaar.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More