Schatkist loopt over met inschrijvingstaks op voertuigen

157

De Vlaamse regering had zich even misrekend betreft de vergroening van het wagenpark.

Uit het jaarverslag van de Vlaamse Belastingendienst blijkt dat de Vlaming vorig jaar 263,5 miljoen euro aan belasting op inverkeerstelling heeft opgehoest. Dat is 15,7 miljoen euro boven de raming van de begrotingsaanpassing 2018. Men had bij de Vlaamse regering namelijk verwacht dat de vergroening van het wagenpark veel sneller zou gaan en er tegen vandaag al veel meer EVeetjes zouden rondzoemen dan het geval is.

Elektrische wagens zijn immers (voorlopig nog) vrijgesteld van wegenbelasting én inschrijvingstaks om de aanschaffing ervan aantrekkelijker te maken. Op 1 juli 2019 stonden er volgens de statistieken 50.554 volledig elektrische personenwagens ingeschreven in Vlaanderen, zo’n 1,45 % van alle auto’s die er over onze wegen rondrijden dus. Het kabinet van minister voor Financiën en Energie Lydia Peeters (Open Vld) meent nochtans dat er de laatste maanden een stijging merkbaar is in de inschrijving van EV’s. Ten opzichte van 2018 gaat het om een stijging van 1,01% in de eerste maanden van 2019.

Enfin, dat ‘overschot’ aan belastinggeld werd natuurlijk veilig weggestoken in de schatkist. Wij hopen dat de Vlaamse regering het zal gebruiken om de Vlaamse wegen van een grondig onderhoud te voorzien, want hoe meer EV’s er binnenkort rondrijden, hoe sneller de toplaag van het toch al erbarmelijke Vlaamse asfalt zal afslijten. 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur