Schaduwbank BlackRock profiteert wel degelijk van coronacrisis (maar niet zoals je vermoedt)

Klanten en werknemers die niet gevaccineerd zijn tegen covid-19 worden binnenkort geweerd uit de kantoren van bank Morgan Stanley in New York. Dat blijkt uit een interne memo van de Amerikaanse bank, die de Financial Times kon inkijken.

De Standaard: “Op die manier wil Morgan Stanley werknemers zo snel mogelijk terug naar de werkvloer halen en andere covid-maatregelen, zoals social distancing en mondmaskers, afschaffen.”

“Als je op restaurant kunt, kun je ook naar kantoor komen”, verklaarde ceo James Gorman.

Niet-gevaccineerde werknemers zullen moeten blijven telewerken, meldt de BBC op basis van een anonieme bron. Ook vandaag heeft de bank al werkplekken die voorbehouden zijn voor gevaccineerden. En BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, rolt eenzelfde beleid uit. Toeval?

De naam BlackRock zegt je allicht niets, maar de financiële instelling beheert bijna 9.000 miljard dollar. Het bedrijf is opgericht in 1988 door de Joodse Larry Fink en zeven collega’s. Nomen omen est en dat geldt ook voor BlackRock of Zwarte Rots. Wie kiest nu voor dergelijke sinistere naam?

Op sociale media wordt vandaag met de vinger naar BlackRock gewezen als grote boeman. De redenering is als volgt: de vermogensbeheerder heeft aandelen in farmaceuten (klopt) en in mediabedrijven (klopt ook). BlackRock misbruikt volgens sommigen dan ook zijn macht om via de reguliere media (MSM) de boodschap te verspreiden dat coronavaccins nodig zijn. Op die manier maakt het extra winst.

Die redenering klopt niet. BlackRock is een passieve belegger en houdt zich in de regel niet bezig met de strategie van de bedrijven waarin het belegt. Door de financiële macht wordt BlackRock wel omschreven als een schaduwbank en dat klopt wel.

Dat betekent ook niet dat BlackRock niet zou profiteren van de coronacrisis. In de VS waren er diverse gefundeerde artikels (onder andere in Barron’s) waarbij uitgelegd wordt hoe de Federal Reserve bij haar aankoopprogramma van financiële producten (ETF’s) BlackRock bevoordeeld zou hebben. Dat riep op Wall Street veel vragen op. Dus BlackRock heeft zeker voordeel gehaald uit de coronacrisis, maar niet op de wijze waarop het door sommigen voorgesteld wordt.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More