Sans-papiers aan VUB lappen laars aan coronamaatregelen

Aan de VUB bevinden zich in de Stoa (een studieruimte naast het restaurant) sans-papiers. Studenten van Jong N-VA hebben hun banners en vlaggen gestolen en besmeurd.

Binnen in de Stoa is er van de afstandsregels en mondmaskerplicht weinig te merken. “Nee, het is niet coronaproof, maar bestempeld worden als sans-papier is erger dan het coronavirus. We vrezen meer voor onze toekomst dan voor het virus”, tekende het studentenblad De Moeial eerder op.

Volgens een bron zou Jong N-VA de officiële erkenning aan de universiteit hebben aangevraagd en werd die voorlopig toegekend, maar de echte beslissing was nog hangende. Onze bron: “Dit zal gezien dit incident wel niet echt positief meer zijn.”

Volgens onze bron zitten die sans-papiers daar al maanden en de VUB durft die niet zomaar buiten te smijten wegens slechte publiciteit.

De gestolen spandoeken behoren dus toe aan een groep van mensen zonder papieren die sinds februari een zaal op de campus in Etterbeek bezet houden. Ze protesteren tegen hun situatie en vragen een regularisatie. Ze kunnen daarbij volgens sommigen rekenen op begrip van rector Caroline Pauwels, haar diensten zijn met de sans-papiers in dialoog.

De VUB stelde aan de actievoerders voor om hun intrek te nemen in de witte tent op de campus, zodat ze de capaciteit konden verhogen naar honderd. Maar dat zagen ze niet onmiddellijk zitten: “We hebben deze locatie gekozen om zichtbaar actie te voeren en aandacht te krijgen voor de situatie. Daar in die tent ziet niemand ons zitten. Wij willen niet per se onderdak of voedsel krijgen, maar wel een politieke beweging.” Dat vertelden ze aan De Moeial.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More