Sancties na vechtpartij tussen Afghanen aan Kleine Bassin van Roeselare

Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) wilde gisteren in de Kamer meer weten over een recente steekpartij in Roeselare. Daar vond zondag 7 maart een vechtpartij tussen 2 groepen jongeren plaats. Eén persoon werd daarbij gestoken en raakte zwaar gewond. Van Camp: “Volgens de pers ging het om een afrekening tussen twee groepjes Afghanen.”

De jonge Afghaan die zondag aan de Kleine Bassin tijdens een vechtpartij een minderjarige landgenoot verwondde met een jachtmes, is amper 15 jaar. Hij is ter beschikking gesteld van de jeugdrechter. Een tiental jongeren, de meesten minderjarig, werden opgepakt. “Eén van de jongeren bracht een jachtmes mee naar de afgesproken plaats en stak daar een andere minderjarige in het bovenbeen en de arm”, stelde woordvoerder Tom Janssens toen in de media.

Staatssecretaris Mahdi over deze zaak gisteren: “De politie heeft de informatie van de elf betrokkenen overgemaakt aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Die onderzoekt of hier sancties mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld de intrekking van het statuut.”

“Er waren negen betrokkenen uit het opvangcentrum van Poelkapelle. Hiervan hebben er zeven nog een lopende procedure en beschikken twee personen reeds over een statuut.”

“Fedasil werd op de hoogte gesteld van deze feiten. Voor de minderjarige betrokkenen is het Vlaams jeugddelinquentiedecreet van toepassing. Eén jongere werd voorgeleid bij de jeugdrechtbank en werd in een gesloten gemeenschapsinstelling geplaatst. In het opvangcentrum werden nog bijkomende maatregelen getroffen, waaronder een time-out. Voor een aantal jongeren en volwassenen werd beslist een disciplinaire overplaatsing te organiseren, ten einde de veiligheid van iedereen te waarborgen en de rust in de omgeving van het opvangcentrum te garanderen, dit conform de sancties die de opvangwet toelaat.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More