SAGE: vaccinatieproces van oudere personen levert bijkomend risico op

Oudere personen moeten naar het vaccinatiecentrum voor een coronaprik. Is dat een risico? De notulen van het Britse SAGE geven een eerste inzicht. Het vaccinatieproces is bij de Britten gelijkaardig als het onze.

Analyse door die Britse Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) toont in de eerste plaats aan dat 1.802 van de 42.788 Britse patiënten die sinds 8 december (en tot begin maart) met het coronavirus in het ziekenhuis werden opgenomen, ten minste één dosis Pfizer of AstraZeneca hadden gekregen. Dat blijkt uit de notulen van de 83ste vergadering van SAGE op 11 maart.

De overgrote meerderheid van de patiënten werd volgens SAGE met het coronavirus besmet kort voor inenting, tijdens de inenting of in de twee weken daarna, voordat de immuniteit was begonnen.

Uit nader onderzoek bleek dat de meeste patiënten (de mediaan) op de vijfde dag na inenting last van symptomen kregen. Daarom denken de wetenschappers dat een aanzienlijk deel van deze ingeënte patiënten besmet raakte net voor, tijdens of na vaccinatie.

Onderzoekers die de studie uitvoerden, herhaalden dat de bevindingen op geen enkele manier moeten worden gezien als bewijs dat de vaccins niet zo goed werken als gehoopt. In plaats daarvan geloven ze dat mensen onnodige risico’s hadden genomen na het krijgen van hun vaccin, of het virus hadden opgelopen tijdens het reizen van en naar de Britse vaccinatiecentra. Een proces dat gelijkaardig is als in België.

SAGE: “Oudere en kwetsbare mensen die daarvoor geen enkel risico namen (door zich te isoleren), zijn mogelijk onbedoeld blootgesteld en besmet tijdens het vaccinatieproces.”

Tot slot geeft SAGE toe dat zelfs dubbele (de volledige dus) vaccinatie geen absolute bescherming is: “Sommige mensen zullen met Covid-19 in het ziekenhuis worden opgenomen, zelfs nadat ze hun volledige vaccinatieschema hebben doorlopen. Het zal vooral belangrijk zijn om de prevalentie van de verschillende coronavarianten in deze groep te volgen door middel van sequencing om mogelijke ‘ontsnappingen’ aan het immuunsysteem te begrijpen.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More