Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Ruziën over erfenis is familietraditie bij Coburgs

Thierry Debels - 03-10-2020

Als de erfenis van Albert II binnenkort openvalt, zal er een stevig potje geruzied worden. Dat is trouwens een familietraditie bij de Coburgs. Zelfs de “heilige” Boudewijn was niet tevreden met zijn erfdeel.

Het begint al met de prinsessen Louise en Clementine, dochters van Leopold II. Ze proberen na het overlijden van hun vader via een hele resem rechtszaken een deel van diens gigantische vermogen te recuperen.

De bebaarde koning had een groot deel van zijn fortuin immers stiekem ondergebracht in de Duitse stichting Niederfüllbach.

Ook dat is familietraditie. Uit voorzorg wordt het koninklijke vermogen verspreid over diverse rekeningen en stichtingen in diverse landen. Een koning kan immers op elk moment verbannen worden. En dan is het nuttig om een zoet buitenlands appeltje voor de dorst te hebben.

De advocaten van de prinsessen oordelen dat de stichting integraal onderdeel is van het vermogen van Leopold II en dus aan de erfgenames toekomt.

De rechtbank meent evenwel dat de stichting voor “95 procent Congolees” is. Gevolg: de prinsessen hebben er geen recht op.

Journalist Louis De Lentdecker denkt dat de rechtbank dwaalde. “Er waren geen verduisteringen, er was geen geknoei”, stelt hij.

De huidige Coburgs zijn geen afstammelingen van Leopold II, maar van diens broer Filips die zelf minstens even rijk was als zijn bebaarde koning-broer.

Van Leopold I weten we dat hij na verloop van tijd en door zorgvuldige aankopen de meerderheid bezat van de aandelen van de Generale Maatschappij. Uiteindelijk zal na een tocht van ruim een eeuw zowat 4 % bij de koninklijke familie eind de jaren 80 overblijven.

Die aandelen zitten veilig in een trust in Zwitserland. De verkoop aan Suez verloopt via Electrowatt. De 1.250.000 aandelen in de Generale leveren dan omgerekend 372 miljoen euro op aan de koninklijke familie. Het is een belangrijk onderdeel van het vermogen van de Coburgs, maar zeker niet het enige element.

Koning Leopold III, kleinzoon van Filips, heeft in de jaren 30 naast inkomsten uit de Civiele Lijst ook privé-inkomsten. Hij beschikt meer bepaald over een ruime aandelenportefeuille van omgerekend naar vandaag zo’n 500 miljoen euro. Leopold III had bijvoorbeeld ook aandelen van de Banque Belge pour l’Etranger.

Die bank werd in 1902 door Leopold II opgericht onder de naam Banque Sino-Belge. De voormalige koning wilde met de bank de zakenrelaties tussen België en China ontwikkelen.

Leopold III en zijn broer Karel beschikken, door een erfenis, over een aanzienlijk aandelenpakket in deze bank. Elk jaar ontvangen ze ruime dividenden. In het archief van BNP Paribas Fortis bevindt zich een kopie van een brief die betrekking heeft op de dividenden die uitgekeerd moeten worden aan Leopold en Karel. Het gaat om (omgerekend) tientallen miljoenen euro’s. Pittig detail: de beheerder van dat archief was de dochter van prins Karel, Isabelle Wehrli. Ze werkte jaren als archivaris van de Generale Bank in Brussel.

Zelfs “heilige” Boudewijn heeft ooit overwogen om een rechtszaak in te spannen tegen zijn eigen stiefmoeder, prinses Lilian. Evenals zijn broer Albert en zus Joséphine-Charlotte vond hij dat hij te weinig had gekregen van vader Leopold III.

Leopold III overleed in 1983. Net daarvoor was Karel al overleden. Aangezien Karel officieel geen erfgenamen had, werden beide nalatenschappen samengevoegd. In totaal ging het om een mooie som.

‘Ze (Boudewijn, Albert en Joséphine Charlotte) vinden dat hun vader in zijn testament hun stiefmoeder te veel bevoorrecht heeft door haar zijn huis in Zuid-Frankrijk na te laten, evenals heel wat juwelen en meubelen uit het kasteel van Laken’, schrijft Jan van den Berghe in De schaduw van de kroon.

De advocaten van beide partijen leggen conclusies neer. Er wordt zelfs een eerste keer gepleit voor de rechtbank in de tweede helft van de jaren tachtig. Beide partijen willen er honderd procent voor gaan. Achter de schermen wordt echter ondertussen ook druk bemiddeld. “Op de valreep wordt alsnog een compromis uitgewerkt”, schrijft Van den Berghe. Een nieuw koninklijk proces zou het prestige van de monarchie ernstig schaden. Dat hebben ze ten paleize uit het verleden geleerd.

Benieuwd wat het zal worden als de koek van Albert II met Delphine verdeeld zal moeten worden...

Delphine boël

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken