“Robots zullen ons vermoorden omdat ze denken dat het grappig is”

Artificiële intelligentie kan heel erg praktisch zijn. Maar ook bijzonder dodelijk, zo waarschuwen wetenschappers.

Er zijn knappe bollen die robots een vleugje humor willen meegeven. Volgens Kiki Hempelmann, die werkzaam is aan de universiteit van Texas, is dat echter niet zo’n goed idee.

“Robots hebben totaal geen behoefte aan humor”, zo laat hij weten. “Bovendien zal kunstmatige intelligentie nooit humor op dezelfde manier opvatten als mensen. Ze missen de volledige context.”

“Bovendien is het aanleren van humor aan een artificiële intelligentie gevaarlijk. Robots die ermee uitgerust zijn, kunnen dan dingen grappig gaan vinden die helemaal niet grappig zijn, en het gebruiken waar het ongepast is. Het is perfect denkbaar dat robots ons dan zullen vermoorden, omdat ze denken dat het grappig is.”

Tristan Miller, een computerwetenschapper aan de universiteit van het Duitse Darmstadt denkt er exact hetzelfde over.

“Creatieve taal, en humor in het bijzonder, is een van de moeilijkste gebieden voor artificiële intelligentie om te begrijpen. Het is omdat het zo afhankelijk is van échte kennis. Een computer beschikt niet over de ervaringen uit de echte wereld, om humor te kunnen begrijpen.”

Ook volgens hem is het niet ondenkbaar dat grapjurkrobots ons de kop zullen inslaan omdat ze denken dat het geestig is.

Misschien is de vrees van Elon Musk dan toch niet onterecht. Hij heeft namelijk schrik dat, als er een flink stuk robots zal rondlopen, de Derde Wereldoorlog zal uitbreken.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More