Reportage over illegale Afrikanen in Brussel wil sympathie opwekken

In het hart van Brussel, op een steenworp van het parlement en het koninklijk paleis, bewonen bijna 100 West-Afrikanen een kraakpand. De 27-jarige Moussa zou volgens een reportage de leider zijn.

De Afrikanen schenden de Belgische wetgeving op minstens 3 manieren. In de eerste plaats door het pand te kraken. In de tweede plaats omdat ze zich qua verblijf in een irreguliere situatie bevinden en tot slot omdat ze de coronamaatregelen schenden.

Vanuit het pand strijden de Afrikanen naar eigen zeggen voor een collectieve regularisatie. De overheid stelde nochtans al herhaaldelijk dat er geen sprake kan zijn van dergelijke collectieve regularisaties.

Volgens de reportagemakers hebben bijna alle bewoners al een bevel gekregen om het land te verlaten (BGV) nadat hun asielaanvraag werd afgekeurd. De meesten dienden daarop een nieuwe aanvraag in. Maar de kans op erkenning is miniem. Een belangrijke vraag tot slot is hoe de illegalen aan financiële middelen komen.

De reportage werd gemaakt door Berber Verpoest en Wouter Vanmol en kwam tot stand met steun van het Fonds Pascal Decroos en is op de site van Bruzz te bekijken.
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More