Reportage over beroepsschoffeerder Anthierens op komst

In 2000 stopte journalist en columnist Johan Anthierens (1937-2000) voorgoed met schelden en schoppen. Maar twintig jaar na zijn dood heeft zijn pen niets van haar scherpte verloren. Als ‘enfant terrible’ schoot hij wel meermaals in eigen voet en beet hij zelfs in de hand die hem voedde.

Beroepsschoffeerder Anthierens had kritiek op de kerk, de koning, flaminganten én francofonen, de werkgevers en de vakbonden, VRT en VTM, links, rechts, het centrum, Vader Abraham, de familie Claus, het publiek en zichzelf. Anthierens haalde in artikels en boeken vooral ongenadig uit naar de koninklijke familie. Met name Boudewijn en Fabiola moesten het ontgelden.

Guinevere Claeys, chef van De Standaard der Letteren, is op zoek gegaan naar de schrijver die keer op keer het voortouw nam en Vlaanderen, de Nederlandse taal, de journalistiek, het chanson tot volwassenheid zou gebracht hebben.

Claeys trekt door land en gewest op zoek naar vriend en vijand. Ze ontmoet familie en collega’s die hem gekend, bewonderd, gevreesd of verfoeid hebben: in totaal meer dan 20 getuigen, van broer Karel, dochter Eva en zoon Benjamien over auteurs Tom Lanoye en Herman Brusselmans en journalisten Rik Van Cauwelaert en Marc Reynebeau tot academici Bruno De Wever en Caroline Pauwels. Op het paleis was Claeys allicht niet welkom. Midden februari te zien op Canvas dus. Een aanrader ongetwijfeld.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More