Relatie tussen wetenschap en politiek verzuurt

Heb je gelijk omdat je geloofwaardig bent?

Zoals men kerk en staat wettelijk scheidt, zo zou ook de wetenschap onafhankelijk van de politiek moet kunnen werken. En omgekeerd, ook de politiek moet politieke knopen kunnen doorhakken los van de wetenschap. Doorheen de geschiedenis liep het nogal eens mis tussen prof en politieker en werd de wetenschap meermaals geringeloord door de ambitie van de macht. Om niet in die val te trappen en uit angst om later afgerekend te worden voor foute conclusies, legde België het bestuur het land in de handen van virologen. ‘In deze tijd zijn virologen ministers en ministers kabinetschefs’, schreef Rik Torfs gisteren in Het Laatste Nieuws. Een journaal zonder viroloog is geen journaal meer. Een goede zaak? Ja, maar horen virologen niet te spreken over hun en vak en niet over het besturen van een land? Een prof wiskunde vraag je niet als expert over een longaandoening, ook al heeft hij net als iedereen twee longen.

Ondertussen lijkt de relatie tussen virologen en politici te verzuren en beginnen beide kampen mekaar verwijten toe te sturen. “We hebben het speelveld te veel aan de wetenschap gelaten”, klinkt het bij de politici. En Van Ranst merkt op dat men niet mag doen alsof niet-politici geen enkel politiek inzicht hebben. “De politiek is niet iets magisch dat je overvalt omdat je een verkiezing hebt beleefd”, aldus Van Ranst. Met dat soort van opmerkingen redt je een sputterend huwelijk natuurlijk niet.

Straks moet er een exitstrategie worden bepaald en gaan beide partijen mekaar nodig hebben. Misschien is het nuttig dat elke schoenmaker voortaan bij zijn leest blijft.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More