Reglementitis en betutteling, de stijl van Vivaldi

Het coronavirus lacht ons vierkant uit met de nieuwe regels.

Om 16 uur gisterenavond was het Ministerieel Besluit klaar en wist het Belgische volk waar het zich 8 uur later aan diende te houden. Werd er niet gewerkt aan een pandemiewet? Whatever, laten we dat even vergeten. Het is in goede handen bij Annelies Verlinden, de minister van Democratische Vernieuwing.

Goed, acht uur lang hadden handelaars de tijd om zich te organiseren. De basis van het nieuwe Ministeriële Besluit is het verhinderen van iets waar – naar onze mening – Frank Vandenbroucke al een hele leven lang een hekel aan heeft: funshoppen. Net zoals raamreizen met de trein zoeken de Vivaldisten naar regeltjes die enorm vervelend zijn, in de hoop dat de mensen het opgeven. Dat ze daarmee een ongehoorzame maatschappij vol ergernissen installeren, hebben ze niet in de gaten. Of vinden ze onbelangrijk.

Wat mag er allemaal (niet): vanaf zaterdag, en dat voor de komende vier weken, mag shoppen in niet-essentiële winkels enkel op afspraak. Dat kan met zijn tweeën, want je mag je laten vergezellen door “maximum één ander persoon die onder hetzelfde dak woont. De regel van één persoon per 10 vierkante meter blijft de norm, met een maximum van 50 mensen. Daarvoor krijg je waar voor je geld, want in Ikea, bijvoorbeeld, loopt er dan meer personeel rond dan klanten. Die klanten mogen de winkel “enkel betreden na een bevestiging van het gereserveerde tijdslot en moeten binnen dat tijdslot blijven.” Hoe winkeliers dat moeten registreren in overeenstemming de privacy wet wordt niet meegedeeld.

Gelukkig gooide minister Annelies Verlinden de winkeliers gisterenavond nog snel een afgekloven kluif toe. “Handelaars kunnen zelf kiezen hoe ze dat organiseren”, klonk het. “Een regeling waarbij je minstens vier uur op voorhand moet reserveren, zoals bij onze noorderburen, hoeft in België niet.”

Fijn dat een minister al meteen het achterpoortje aanwijst. Je kan dus gewoon voor een winkel staan, kloppen of bellen, et voila reservatie in orde. Let wel: binnen het tijdslot blijven! Zo zie je maar dat je als minister niet altijd verkozen hoeft te zijn, om populair te zijn.

We mogen op onze twee oren slapen, hiermee is het virus straks voorgoed verslagen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More