Regeringscommissaris Ihsane Haouach vindt dat ons land zich moet aanpassen aan de islam

Regeringscommissaris van het Instituut voor gelijkheid van vrouw en man doet controversiële uitspraak over de scheiding van kerk en staat.

“De discussie is niet: stellen we de scheiding van kerk en staat in vraag? Het is: hoe gaan we om met de verandering in demografie?”, dat zei Ihsane Haouach in een interview met ‘Le Soir’. Een maand geleden was er een politieke polemiek nadat bekend was geworden dat Ecolo haar – een gesluierde vrouw – had gekozen om in de raad van bestuur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen te zetelen.

Met de uitspraak van Haouch laait de ongerustheid omtrent haar benoeming weer op. Voor Theo Francken is haar uitspraak pure Islamistenpraat. “De nieuwe paarsgroene aanwinst in het regeringscommissarissengild, de eerste hoofddoekactiviste, heeft een duidelijke mening over neutraliteit. Die moet zich aanpassen aan de demografische evolutie, aan de Islam, zeg maar”, schrijft hij op zijn Facebook. “We eisen dat regeringscommissaris Haouach zelf naar de Kamer komt. Ze mag tekst en uitleg komen geven bij haar visie op wereld, maatschappij en de gelijkheid tussen man en vrouw. Want juist daarin is ze benoemd als regeringscommissaris: in het Instituut voor gelijkheid van vrouw en man.”

Ook Georges-Louis Bouchez – die eerder fel tekeer hing tegen de benoeming van Haouch – schiet in een Waalse colère: “Dit bewijst dat ze niet over de neutraliteit beschikt voor die functie. Wat ze zegt, is de basisargumentatie voor de omvolkingstheorie van extreemrechts”, aldus Bouchez.

En zelfs Open Vld is ’niet gelukkig’ met deze uitspraak, maar ze willen nog niet zover gaan om haar af te zetten. Voor de vijf andere regeringspartijen is er geen vuiltje aan de lucht.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More