Regeringscommissaris bij BIO krijgt 500 euro per zitting van de raad van bestuur

Vandaag werd het koninklijk besluit (KB) tot vergoeding van de regeringscommissaris bij de naamloze vennootschap van publiek recht “Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden/BIO NV” gepubliceerd.

De jaarlijkse vergoeding van de regeringscommissaris bedraagt 2.500 euro. Deze vergoeding wordt driemaandelijks na vervallen termijn betaald op basis van een vierde van het jaarlijks bedrag. De regeringscommissaris ontvangt ook een zitpenning van 500 euro per zitting van de raad van bestuur. Bij twaalf zittingen van die raad per jaar loopt de totale vergoeding dus op tot 8.500 euro.

Dit besluit trad al in werking op 20 januari 2021. Minister Kitir die bevoegd is voor Ontwikkelingssamenwerking is belast met de uitvoering van dit besluit.

Het Rekenhof publiceerde deze week de lijst met mandaten van politici en ambtenaren. In die lijst vinden we Peter Moors (voor de minister van Ontwikkelingssamenwerking) als regeringscommissiaris met een vergoeding voor 2019 van 13.486,28 euro en Koen Devoldere (voor de minister van Financiën) met 13.500 euro. Een regeringscommissaris is iemand die door de regering met een bepaalde opdracht belast is en zodoende een vertegenwoordiger van die regering is. Volgens de laatste wetswijziging is BIO, als instantie voor ontwikkelingsfinanciering, het Belgische instrument om de privésector in de ontwikkelingslanden te steunen. In het jaarverslag van BIO over 2019 vinden we voor Moors overigens een bedrag van 14.500 euro terug.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More