Regering verlengt Operatie New Nero (ONN) in Niger

De ministerraad ging vrijdag op voorstel van minister van Defensie Ludivine Dedonder akkoord met de verlenging van diverse engagementen van Defensie in 2021.

Het gaat concreet om de Belgische bijdrage aan de operaties in Afrika, de Belgische operationele inzet in Europa, de individuele Belgische bijdragen aan diverse operaties, de Belgische bijdrage aan de NAVO-opdracht ‘Resolute Support’ in Afghanistan, de Belgische inzet in het kader van de strijd tegen IS in Irak, de Belgische operationele inzet bij de operaties MINUSMA en EUTM in Mali en de militaire bijstand aan de Operatie NEW NERO (ONN) in Niger.

Omwille van zijn geografische ligging heeft Niger vandaag te kampen met sterke veiligheidsproblemen. Defensie wil dit probleem helpen aanpakken door de militaire capaciteiten van het land te versterken en het te steunen in zijn strijd tegen het terrorisme.

Gewelddadige extremistische groeperingen teisteren de regio. Tegelijk ligt het land op het kruispunt van oude smokkelroutes. Dit gaat gepaard met terrorisme, piraterij, internationale criminaliteit (drugs-, wapen- en mensensmokkel), illegale immigratie en vluchtelingenstromen. Die instabiele situatie heeft ook een negatieve impact op de veiligheid, de welvaart en het welzijn van Europese burgers. Ongeveer 320 Belgische militairen zijn betrokken bij deze operatie. Het merendeel van de militairen zijn actief in België.

Niger, officieel de Republiek Niger, is een Afrikaans land, dat deels in en deels ten zuiden van de Sahara ligt. Het land heeft geen zeekust en grenst aan zeven landen: Algerije, Libië, Tsjaad, Nigeria, Benin, Burkina Faso en Mali. Niger is een republiek en behoort tot de landen die in 1960 voortkwamen uit de Franse kolonie Frans-West-Afrika.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More