Reden waarom ook mensen mét prik kunnen sterven aan COVID-19, blijkt poepsimpel

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Ook mensen die al volledig gevaccineerd zijn, kunnen nog corona krijgen – en er zelfs aan overlijden. Waarom dat zo is, staat uitgelegd in dit staatsdocument.

Desondanks het vaccineren momenteel op kruissnelheid zit, worden we er toch stilletjes op voorbereid dat er na de zomer wellicht weer strengere regels zitten aan te komen. De enige remedie om daar onderuit te komen? Nog sneller vaccineren, volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese commissie. “In Groot-Brittannië is de deltavariant al de overheersende, en ook in de EU neemt hij toe. Het goede nieuws is, dat een volledige inenting ook tegen de deltavariant werkt.”

Nu zou je aan dat laatste kunnen twijfelen. In Groot-Brittannië vaccineren ze zo snel dat ze er haast bij uit de bocht vliegen, maar toch worden gevaccineerden er massaal besmet. Richard Taylor, de Britse versie van Geert Molenberghs, gaf daar een uitleg aan die niet iedereen kon geloven: “Zolang de antivaxers niet gevaccineerd zijn, zullen ook gevaccineerden ziek kunnen worden en dus is er lockdown nodig tot alle antivaxers gevaccineerd zijn.”

Ook bij ons deed men al een poging om er een plausibele verklaring aan te geven. In een woonzorgcentrum in Nijvel, waar 95 procent van de bewoners gevaccineerd was, sloop de deltavariant binnen. Het gevolg? 50 procent geraakte besmet, 20 procent – twaalf mensen – van de besmetten stierf. Alle twaalf waren mensen die volledig gevaccineerd waren…

Ook hier werd het deels op de niet-gevaccineerden gestoken. “Van het personeel is amper 75 procent gevaccineerd.” Hoe het kan dat niet-gevaccineerde personeelsleden de helft van de gevaccineerde bewoners konden besmetten werd er evenwel niet bij vermeld, maar de fout moest daar gezocht worden. Hier en daar opperen topspecialisten nu dat vaccinatie voor personeelsleden verplicht zou moeten worden.

De meest plausibele verklaring was echter: “Het waren net fragiele mensen.” Zéker: in pré-vaccinatietijden waren het nog die bejaarden die wekelijks een marathon liepen, die stierven aan corona dan?

Maar… nu blijkt dat in een overheidsdocument, dat al enkele maanden oud is, gewoon staat vermeld hoe het komt dat zoveel mensen ook na twee prikken nog gewoon ziek kunnen worden – en sterven – aan COVID-19.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More