Redder van België buist Pharaïlde

Gisteren was de redder van België op bezoek bij Pharaïlde. Die redder van België is André Alen.

Alen ziet wel iets in het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen Annelies Verlinden (CD&V): België met vier. De gemeenschappen worden afgeschaft en België krijgt vier deelstaten die de gewest- en gemeenschapsbevoegdheden krijgen: Vlaanderen, Brussel, Wallonië en Duitstalig België. Alen wil wel dat we eerst bepalen wat we nog federaal doen, en dat zou wel eens een lange lijst kunnen worden.

Dat Alen wel iets ziet in het voorstel van Verlinden is niet vreemd. Alen is jarenlang verbonden geweest aan de christen-democraten. Hij doceerde ook aan de KULeuven, niet aan de VUB. Hij was eerst medewerker van de christendemocratische studiedienst Cepess en later kabinetsmedewerker en kabinetschef, vooral van de CVP-premiers Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene. Als voorzitter van het Grondwettelijk Hof had André Alen vooral de reputatie een unitarist te zijn, een voorstander van de eenheid van de Belgische staat dus. Mensen kunnen natuurlijk veranderen.

Alen was vooral de redder van (unitair) België en de monarchie toen hij Boudewijn en Martens een reddingsboei toegooide tijdens de abortuscrisis. Dat de Grondwet toen door Alen zeer soepel werd geïnterpreteerd, zal wel een detail zijn.

Alen zat gisteren ook in zijn rol als prof. Pharaïlde was gebuisd omdat ze de man was vergeten te vragen naar de slaagkans van zijn hervorming van België (zeer laag volgens Alen). Ze kreeg wel een tweede zit en mocht over, met de hakken over de sloot.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More