Recyclage e-afval: België zwakker dan Kroatië, Bulgarije en Estland

E-afval is de snelst groeiende afvalstroom in de EU. Sommige landen zoals Kroatië, Estland en Bulgarije scoren goed met zowat 70 tot 80 procent recyclage. België bengelt achteraan met amper 38,6 procent.

Elektronische apparaten en elektrische apparatuur zijn onmisbaar in het moderne leven: van wasmachines en stofzuigers tot smartphones en computers. Het is moeilijk om je een leven zonder deze apparaten voor te stellen. Het afval dat ze genereren is echter een obstakel geworden voor de inspanningen van de EU om haar ecologische voetafdruk te verkleinen.

Met “elektronisch en elektrisch afval”, ofwel “e-afval”, worden verschillende producten bedoeld die na gebruik worden weggegooid. Grote huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines en elektrische fornuizen, worden het meest ingezameld. Meer dan de helft van al het ingezamelde e-afval bestaat uit dit soort apparaten.

Op de tweede plek staan IT- en telecommunicatieapparatuur (laptops, printers), consumentenelektronica en fotovoltaïsche panelen (videocamera’s, tl-buizen) en kleine huishoudelijke apparaten (stofzuigers, broodroosters).

Alle andere categorieën, zoals elektrisch gereedschap en medische apparatuur, zijn samen goed voor slechts 7,2% van al het ingezamelde e-afval.

Minder dan 40% van al het e-afval in de EU wordt gerecycleerd, de rest is ongesorteerd afval. De recyclagemethoden zijn in elke lidstaat wel anders. In 2017 heeft Kroatië 81,3% van al het elektronisch en elektrisch afval gerecycleerd volgens informatie van de EU.

In maart 2020 heeft de Europese Commissie een nieuw EU-Actieplan voor de circulaire economie (CEAP) gepresenteerd, waarin de vermindering van elektronisch en elektrisch afval wordt aangemerkt als een van de hoofdprioriteiten. In het voorstel wordt duidelijk een aantal urgente doelen genoemd, zoals het “recht op reparatie” en het verbeteren van de herbruikbaarheid van elektronica in het algemeen, de invoering van een universele oplader en het vaststellen van een beloningssysteem om het recycleren van elektronica aan te moedigen.

In februari 2021 zal het Europees parlement stemmen over een initiatiefverslag inzake het nieuwe actieplan voor de circulaire economie.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More