Rechter kent geen genade voor mensensmokkelaar Mekikan Kucam (N-VA)

Grootschalige fraude met humanitaire visa breekt Mechels gemeenteraadslid én zijn familie zuur op.

Een hard vonnis voor de hele familie Kucam: 8 jaar cel voor Mekikan, 696.000 euro boete. Kucams zoon Emanuël (23) werd veroordeeld tot vier jaar cel en een boete van 216.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Hij zou de administratie voor zijn rekening hebben genomen. Hij ging de families ook onder druk zetten om te betalen. Kucams vrouw Birsen (41) krijgt veertig maanden en een boete van 32.000 euro. In een kluis die zij huurde, werd 390.000 euro cash geld, een wapen en munitie gevonden. Het geld zou volgens de Kucams niets met de corruptie te maken hebben.

Maar daar blijft het niet bij, de rechtbank sprak ook een verbeurdverklaring uit van de winsten die de familie Kucam opstreek. In totaal gaat het om 522.500 euro.

De strenge straffen geven de ernst van gesjoemel weer. Toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wilde Christenen uit Syrisch oorlogsgebied naar ons land zou halen. Hij werkte daarvoor met tussenpersonen. Zijn partijgenoot Melikan Kucam werd aangesteld als een van die contactpersonen tussen de families en het kabinet-Francken. Kucam stelde de lijsten op van mensen die in aanmerking zouden komen voor een humanitair visum. De aanvraagprocedure had een administratieve kost van 350 euro, maar de rechtbank acht het bewezen dat Kucam van 2.150 tot 7.500 euro per vluchteling aanrekende. Zijn vrouw en zijn zoon zaten mee in het zaakje en hadden er geen probleem mee om zich te verrijken op de kap van sukkelaars die op de vlucht waren voor IS.

Kucam ontkent de hele zaak en zegt dat hij wel eens een kostuum of een das kreeg uit dankbaarheid. Maar na telefoontaps, whatsappconversaties en getuigenissen vindt de rechtbank zijn verklaringen “compleet ongeloofwaardig”.

Theo Francken was niet op de hoogte van het gesjoemel en is van mening dat mensensmokkelaars zwaar gestraft moeten worden. Hij blijft evenwel achter zijn systeem van tussenpersonen staan.

Kucam gaat in beroep.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More